De zaak van de zwarten
Beschrijving
"Oorlogen vernietigen mensenlevens. Om dat ten volle te beseffen zijn lokale geschiedenissen over mensen van vlees en bloed onontbeerlijk. Dit boek over Rotselaar is er een uitmuntend voorbeeld van." - Prof. dr. Bruno De Wever
In 1944 bezet een militie van Vlaamse collaborateurs het Kasteel Rega's Hof in Rotselaar. De Vlaamse Wachters gijzelen de kasteeldame, verdrijven de familie en terroriseren de omgeving. De zaak van de zwarten beschrijft het lot van zowel het slachtoffer als een officier en een oorlogsburgemeester die collaboreerden met de Duitse bezetter.
Hoe getuigde Maria Theresia Goethals over de kasteelgijzeling op het collaboratieproces van de leider van de Vlaamse Wacht? Waarom ontpopte officier in het Belgische leger Frans Tack zich van krijgsgevangene in Duitsland tot 'zwart' militieleider bij de Vlaamse Wacht en hoe verging het hem na de oorlog? Welke rol speelde de plaatselijke oorlogsburgemeester en VNV-propagandaleider Gabriel Wuyts? Ook hij werd zwaar gestraft voor zijn collaboratie en diende een genadedossier in.
De zaak van de zwarten brengt niet alleen een historisch verantwoorde geschiedenis van lokale gebeurtenissen, maar schetst ook treffend een groter historisch kader van de Tweede Wereldoorlog.
Bert Cornelis (1960) is historicus (KU Leuven). Hij was eerder politiek journalist en werkt al enkele jaren in de politieke communicatie. Door het onderzoek voor zijn boek Burgemeester in de Groote Oorlog. De dagboeken van Gaëtan de Wouters d'Oplinter en Maria Theresia Goethals (Rotselaar, 1914) stuitte hij op het fascinerende verhaal van de kasteelgijzeling. Bekijk ook zijn nieuw boek Hitler en de Belgen.
De zaak van de zwarten - Een kasteelgijzeling uit de Tweede Wereldoorlog
Davidsfonds / Zachte kaft - 256 p. / 15 x 23 cm
Eigenschappen
- Aantal bladzijden:
- 256
- Afmeting:
- 15 x 23 cm