Moorddadige identiteiten
Beschrijving
Waar komt de drang om tot een groep, tot een gemeenschap te behoren vandaan, of die nu cultureel, religieus of nationaal van aard is? En waarom leidt dat op zich gerechtvaardigde verlangen zo vaak tot angst vóór, zelfs afkeer ván de ander? In het klassiek geworden essay Moorddadige identiteiten onderzoekt Amin Maalouf wat een term als identiteit juist betekent, hoe hij te pas en te onpas wordt gebruikt en misbruikt, en waarom hij op zoveel plaatsen in de wereld tot haat en geweld leidt. Hij doet dat aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen, als kind van de Levant, maar betrekt ook geschiedenis, filosofie en actualiteit in zijn revelerende en inzichtrijke discours.
Amin Maalouf houdt in Moorddadige identiteiten een warmhartig pleidooi voor een open humanisme dat tegelijkertijd een globale uniformisering én het terugplooien op de stam resoluut afwijst.
Amin Maalouf (Beiroet, 1949) groeide op in een christelijke familie in Libanon en Egypte, en vluchtte in 1976, aan het begin van de Libanese burgeroorlog, naar Frankrijk. Zijn boeken Rovers, christenhonden, vrouwenschenners. De kruistochten in Arabische kronieken (1983), Moorddadige identiteiten (1998) en Oorsprong (2004) groeiden uit tot internationale bestsellers. Voor zijn roman De rots van Tanios (1993) werd hij bekroond met de Prix Goncourt. In 2011 volgde hij antropoloog Claude Lévi-Strauss op als lid van de Académie française.
Moorddadige identiteiten
Davidsfonds / Zachte kaft - 304 p. / 14 x 21,5 cm
Eigenschappen
- Aantal bladzijden:
- 304
- Afmeting:
- 14 x 21,5