Schuldig over de hele lijn Hoe de witte man de ideale zondebok werd
Beschrijving
Sinds de val van de Muur lijkt links in Europa het noorden kwijt. In het strijdperk der ideeën hebben vrijheid, gelijkheid en vooruitgang plaats geruimd voor een nieuwe drie-eenheid, geïmporteerd uit de Verenigde Staten: gender, identiteit en ras. Jarenlang werd gevochten voor het proletariaat, de derde wereld en de verworpenen der aarde. Het neofeminisme, het antiracisme en het dekolonialisme hebben dat allemaal veranderd, stelt Pascal Bruckner, en duiden alle drie dezelfde schuldige aan voor al wat er fout gaat in de wereld: de witte man. Zijn anatomie en huidskleur volstaan om hem schuldig te verklaren.
In 'Schuldig over de hele lijn' onderzoekt Pascal Bruckner hoe het zover is kunnen komen, en hoe de strijd tussen geslachten, rassen en gemeenschappen volop bezig is de plaats in te nemen van de klassenstrijd, en de strijd tegen sociale ongelijkheid helemaal weg lijkt te drukken. Het ene racisme dreigt het andere te vervangen; een wereld waarin iedereen zijn eigen, unieke identiteit gaat koesteren, en op de duur alleen nog zichzelf en mensen die heel hard op haar of hem lijken tolereert, komt steeds dichterbij.
Pascal Bruckner (Parijs, 1948) is een vooraanstaand schrijver en filosoof. Zijn werk werd onder meer bekroond met de Prix Renaudot en de Prix Médicis de l'essai. De roman 'Lunes de fiel' werd verfilmd door Roman Polanski als 'Bitter Moon'. Zijn boeken werden in meer dan dertig talen vertaald
Eigenschappen
- Uitgeverij:
- Davidsfonds Uitgeverij
- Aantal bladzijden:
- 272
- Uitvoering:
- Kartonboek
- Afmeting:
- 14 x 21,5 cm