Collaboratie en repressie in Vlaanderen
“Ik vond op zolder een doos met foto’s van mijn grootvader in een zwart uniform tijdens de oorlog. Was dat collaboratie? Was het dragen van een uniform tijdens de bezetting eigenlijk überhaupt strafbaar?”
“Ik heb altijd gehoord dat de broer van mijn vader door een priester naar het oostfront werd gestuurd. Klopt dat?”
“Waar vind ik informatie over mijn overgrootvader die in de buurt van Kiev een tijdlang met een vrachtwagen heeft gereden?”
“Hoe kan het dat mijn groottante na de oorlog vier maanden in de gevangenis heeft gezeten terwijl ze nooit veroordeeld is?”
“In het vonnis van mijn vader staat dat hij ‘de troon aan het wankelen heeft gebracht’. Wat betekent dat?”
“De oom van mijn vrouw was oorlogsschepen. Betekent dat dan dat hij collaboreerde?”
“Een familielid heeft nooit carrière in het leger kunnen maken omdat zijn vader na de oorlog veroordeeld is. Kan dat?”
Heb je zelf een concrete vraag over de collaboratie of de bestraffing ervan na de oorlog? In elke provincie organiseren we een ‘Oorlogscafé’. Verwacht geen lezing. Historici Koen Aerts en Bruno De Wever stellen hun ruime expertise ter beschikking om jouw vraag te beantwoorden. Via deze link kan je alvast jouw vraag stellen, anoniem als je dat wenst. Tijdens het Oorlogscafé op de locatie van jouw keuze, krijg je dan een antwoord en kan je in gesprek gaan.
Je kan deze cursus ook op andere plaatsen volgen:
Oorlogscafé in Hasselt (Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28), wo. 8 feb. 2023 van 14 tot 16 uur.
Oorlogscafé in Edegem (De Basiliek, Trooststraat 22), do. 16 feb. 2023 van 19.30 tot 21.30 uur.
Bereid je voor
De digitale cursus Collaboratie en repressie, verzorgd door prof. Bruno De Wever en prof. Koen Aerts, licht het onderwerp en de context toe. Klik hier voor meer info.
Start zelf je historisch onderzoek
Neem deel aan de archiefdag in Brussel (Rijksarchief) op maandag 24 april 2023. Je leert het archief kennen waar dossiers van het militair gerecht (o.m. archieven repressieperiode) bewaard worden. Prof. Bruno De Wever en prof. Koen Aerts helpen je aan de hand van een casestudy op weg om zelf dossiers te raadplegen én begrijpen. Klik hier. Opgelet: beperkt aantal plaatsen.
Help het nieuwe historische onderzoek een stapje verder!
Prof. Koen Aerts onderzoekt het oorlogsverleden en de herinnering van zo veel mogelijk Belgen en vraagt jouw hulp. Vul deze enquête zo snel mogelijk in. Om representatief te zijn, is het essentieel om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Vraag dus je familie, buren, vrienden en vijanden om deel te nemen!
I.s.m. Davidsfonds Reg. Brugge
(c) CegeSoma
Programma van cursus Oorlogscafé Brugge
Op donderdag 9 maart: | |
14:00 - 16:00 | Sessie 1 Door Koen Aerts, Bruno De Wever |