Over Oude Grieken en Romeinen: een nieuwe blik

26 nov t/m 10 dec
Tielt - Hotel Shamrock

Oude Grieken en Romeinen: een nieuwe blik

Lieve Van Hoof neemt enkele aspecten van de oudheid kritisch onder de loep.

dinsdag 26 november 2024, dinsdag 3 december 2024, dinsdag 10 december 2024

Het oude Griekenland en Rome zijn zeer bepalend geweest voor onze Europese cultuur, en die invloed zindert tot op vandaag na. In drie lessen neemt Lieve Van Hoof enkele aspecten van de oudheid kritisch onder de loep. Op die manier wil ze een nieuwe blik werpen op oude geschiedenis.

Een eerste aspect wordt gevormd door de vele mythes die ons vanuit de oudheid zijn overgeleverd. Hierbij is er aandacht voor letterlijke mythes, zoals die van Romulus en Remus, maar ook voor figuurlijke mythes zoals die van de ‘Griekse democratie’. Waar ligt met andere woorden de grens tussen mythe en geschiedenis?

Na dit kritische overzicht van de geschiedenis van het antieke Griekenland en Rome ligt de focus op de plaats en rol van beelden in de publieke ruimte. Lieve Van Hoof vertrekt hiervoor vanuit het beroemde beeldhouwwerk De Tirannendoders. Ze gaat in op de fascinerende geschiedenis van dit beeld, van de oudheid tot de twintigste eeuw, en op de mythes die erdoor ontstonden.

Tot slot wordt er ingezoomd op autocratie, bureaucratie en lobbying in het laat-Romeinse Keizerrijk. Het bestuur van dit immense rijk lag in handen van één man, de keizer. Maar hoe kon die keizer weten welke problemen en uitdagingen er waren in de diverse delen van zijn rijk? Op welke manier kwamen keizerlijke wetten tot stand en werd hun implementatie gegarandeerd? Hoe konden provincies, steden en individuen keizerlijke beslissingen beïnvloeden? En hoe ging dit alles in z’n werk zonder moderne transport- of communicatiemiddelen? Je ontdekt het allemaal in deze cursus.

 

I.s.m. Davidsfonds regio Tielt

Programma van Oude Grieken en Romeinen: een nieuwe blik

Dag 1, dinsdag 26 november
14:00 - 16:15 Sessie 1 Door Lieve Van Hoof
Dag 2, dinsdag 3 december
14:00 - 16:15 Sessie 2 Door Lieve Van Hoof
Dag 3, dinsdag 10 december
14:00 - 16:15 Sessie 3 Door Lieve Van Hoof

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Ledenprijs € 68,00
Standaardprijs € 86,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Labels: Geschiedenis & ErfgoedCursus3 sessiesBasiscursusAcademieActiviteitOudheidCultuurregio Midwest