Over NIEUW - Het graafschap Loon. Hoe een klein vorstendom een grote rol speelde

14 nov t/m 12 dec
Borgloon - Sint- Odulphuskerk

NIEUW - Het graafschap Loon. Hoe een klein vorstendom een grote rol speelde

Vijf docenten, elk vanuit hun eigen expertise, gaan dieper in op de geschiedenis van het graafschap Loon en zijn bewoners.

Startdatum: donderdag 14 november 2024

Naar aanleiding van de opening van het nieuwe Belevingscentrum GRAAF in Borgloon organiseert Davidsfonds Academie een cursus waarin vijf docenten, elk vanuit hun eigen expertise, dieper ingaan op de geschiedenis van het graafschap Loon en zijn bewoners.

Jeroen Deploige heeft het over het dagelijks leven in het graafschap Loon tijdens de middeleeuwen. Gelegen tussen de bekendere buren - de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen en het hertogdom Brabant - en onder het verre toeziende oog van de Duitse keizers en Luikse prinsbisschoppen schrijft Loon een bijzondere, eigen geschiedenis die maar zelden verteld wordt. Aan de hand van middeleeuwse teksten, het landschap en het erfgoed vertelt Jeroen Deploige over de mensen die het graafschap bevolkten.

Steven Vandewal gaat dieper in op de verdediging van het graafschap en in het bijzonder de Haspengouw. Loon was een belangrijke speler in het Heilig Roomse Rijk en lag bovendien op een strategische plek. Deze positie leverde economische voordelen op, maar dwong het graafschap ook om versterkingen op te richten tegen buren die op de loer lagen. De graven bouwden daarom een verdedigingssysteem van mottes en burchten zoals Kolmont - één van de indrukwekkendste Loonse burchten.

Katrien Houbey vertelt het verhaal van drie dertiende-eeuwse vrome vrouwen die actief waren op het Loonse grondgebied: Christina de Wonderbare, Lutgardis van Tongeren en kluizenares Jutta. Ze maakten deel uit van een grote beweging van middeleeuwse vrouwen op zoek naar nieuwe manieren om hun geloof te beleven. Je maakt kennis met deze bijzondere vrouwen en hun geloofsbeleving, hun leven, hun contacten en sociaal netwerk, en hun visuele cultuur.

Frank Willaert bespreekt de middelnederlandse literatuur die het graafschap Loon voortbracht. Zo zijn er de belangrijke levensbeschrijvingen van de mystieke vrouwen Christina de Wonderbare en Lutgardis van Tongeren. Maar ook profane literatuur, zoals die van de 12de-eeuwse schrijver Hendrik van Veldeke, die in het graafschap Loon werd geboren, krijgt de nodige aandacht.

Frank Decat sluit de reeks af met een recenter stukje geschiedenis. Het graafschap Loon, dat vanaf de vroege 11de eeuw bestond, werd vanaf 1366 geleid door het prinsbisdom Luik. Toch bleef Loon een zekere zelfstandigheid behouden en waren er voortdurend spanningen met Luik. Frank Decat gaat dieper in op de geschiedenis van het grondgebied in de late 18de en vroege 19de eeuw, en vertelt je hoe Loon uiteindelijk Limburg werd.

 

I.s.m. Davidsfonds regio Sint-Truiden en Borgloon

Programma van Het graafschap Loon. Hoe een klein vorstendom een grote rol speelde

Dag 1, donderdag 14 november
14:00 - 16:00 Sessie 1 Door Jeroen Deploige
Dag 2, donderdag 21 november
14:00 - 16:00 Sessie 2 Door Steven Vandewal
Dag 3, donderdag 28 november
14:00 - 16:00 Sessie 3 Door Katrien Houbey
Dag 4, donderdag 5 december
14:00 - 16:00 Sessie 4 Door Frank Willaert
Dag 5, donderdag 12 december
14:00 - 16:00 Sessie 5 Door Frank Decat

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Ledenprijs € 80,00
Standaardprijs € 98,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie) of academie@davidsfonds.be

Labels: Geschiedenis & ErfgoedCursus5 sessiesBasiscursusAcademieActiviteitLokaalCultuurregio Limburg