Voor Outer en Heerd

Gebeten door het verleden? Ontdek hier onze aanraders om nog meer te weten te komen over...

Bloederige opstanden en omwentelingen beperkten zich in de achttiende en negentiende eeuw niet enkel tot het Franse grondgebied. Van de Brabantse Omwenteling tot de Boerenkrijg, en een revolutie die rechtstreeks tot de onafhankelijkheid van België heeft geleid: ook in ons land was volksverzet een hot topic. Verdiep je in het woelige verleden van Vlaanderen en ontdek hoe de burgers vochten voor hun rechten, geloof en autonomie.

Voor Outer en Heerd_main

Boeken

Boeken_Ondergang.png

Ondergang (1648-1815) – Edward De Maesschalck

Rampen en oorlogen teisterden de Zuidelijke Nederlanden, die machteloos opeenvolgende buitenlandse regimes ondergingen tussen 1648 en 1815. In die jaren verdubbelde ook de bevolking, werden de meeste grote steenwegen aangelegd en bloeiden de kant- en katoenindustrie. De traditionele rijkdom van de Zuidelijke Nederlanden wekte de na-ijver van onze buurlanden op. Het begerigst toonde zich Frankrijk, dat het land wilde aanhechten.

Boeken_Slechte geweten.png

Het slechte geweten van Vlaanderen - Kevin Absillis

Ooit geprezen als de man die zijn volk leerde lezen, nu verguisd als iemand die de Vlaming racistische en kolonialistische opvattingen aanpraatte: meer dan wie ook belichaamt Hendrik Conscience het slechte geweten van Vlaanderen. Maar waarom eigenlijk? Telt zijn omvangrijke oeuvre zoveel zwarte bladzijden? Wat vond Conscience van slavernij, kolonialisme en migratie? En kunnen we voor die oude opvattingen vandaag nog begrip opbrengen? Kevin Absillis zoekt het uit en demonstreert finaal waarom een beschuldigde altijd het voordeel van de twijfel verdient.

Cursussen

Dendermonde - Sinardet

Alles wat je altijd wilde weten over de staat van België (maar nooit durfde vragen)

Hoeveel regeringen en parlementen hebben we nu precies? Waarom lijkt ons land zo complex? Hoe is de Belgische politieke structuur geëvolueerd doorheen de jaren? Wat betekenen federalisme en confederalisme nu precies? En zijn Vlamingen en Franstaligen werkelijk zo verschillend? Loop je met andere woorden vaak verloren in ons Belgische institutionele labyrint? Geen nood, Dave Sinardet is de ideale gids om je wegwijs te maken in onze sibillijnse staatsstructuur.

Prof. Sinardet gaat ook in op de debatten over de hervorming van ons federaal systeem. Nadien maakt hij ruim de tijd om jouw vragen te beantwoorden. 

De cursus start op dinsdag 7 maart in Dendermonde.

Méér geschiedenis

Het verhaal van Vlaanderen bij Davidsfonds

Bij Davidsfonds beleef je het verhaal van Vlaanderen het hele jaar door, elke dag opnieuw. Ontdek ons aanbod bij elke tijdsperiode.