Boeken
Vlaamse jongens, Duits front - Jonathan Trigg, Rudi Massart
Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten honderden Vlaamse jongens zich aan bij het Duitse leger. Jarenlang leek het erop dat er amper beeldmateriaal over bestond. Vlaamse jongens, Duits front bevat een unieke en spectaculaire verzameling nooit vertoond beeldmateriaal, dat voor het eerst de Vlaamse strijd aan het Oostfront vanaf de eerste rij laat zien, als het ware door soldatenogen.
Hitler en de Belgen - Bert Cornelis
Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger van Adolf Hitler België binnen. Vier jaar lang werd België bezet. Waarom viel Hitler juist ons land aan? Welk beeld had hij van België? Welke toekomst zag hij voor de Belgen in zijn Groot Germaanse Rijk? In de naoorlogse historische literatuur is dit aspect van de Belgische geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog altijd onderbelicht gebleven. In Hitler en de Belgen ontrafelt Bert Cornelis deze weinig bekende episode.
Ieder zijn oorlog - Louisa J. Peeters
Een Duitse soldaat, een jong Joods meisje, een Engelse officier-arts, een Oostenrijkse femme fatale, een dappere Brusselse vrouw, een Duitse tegenstander van Hitler, een Kempense ambtenaar en een Belgische vader. In acht verhalen van acht heel verschillende mensen, gebaseerd op egodocumenten, laat Louisa J. Peeters zien hoe ze stuk voor stuk een heel andere Tweede Wereldoorlog beleefden.
Cursussen
De context van Enzo Mari
De wederopbouwgedachte en snelle economische groei in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog creëerde een uniek klimaat voor ontwikkelingen binnen de designwereld. In een sneltempo zien we nieuwe vormen en materialen opduiken, worden andere zienswijzes en filosofieën gepropageerd, en neemt een jonge generatie ontwerpers het voortouw. Stijlen als midcentury-modern, pop-design en zeker niet de minste: onze eigen expo ’58 stijl worden populair.
Annelies Thoelen geeft een inleiding tot het naoorlogse design van de jaren ’50 en ’60 en schetst de context waarin we het werk van designer Enzo Mari moeten kaderen.
Cursus start op dinsdag 18 april in Genk.
Oorlogscafé Brussel met archiefbezoek
Heb je zelf een concrete vraag over de collaboratie of de bestraffing ervan na de oorlog? Wil je zelf in dossiers duiken om antwoorden te vinden? Als sluitstuk van de Oorlogscafés, die in elke provincie georganiseerd worden, organiseren we een archiefdag in het Algemeen Rijksarchief - depot Joseph Cuvelier. Je leert het archief kennen waar dossiers van het militair gerecht (o.m. archieven repressieperiode) bewaard worden.
Prof. Bruno De Wever en prof. Koen Aerts helpen je aan de hand van een casestudy op weg om zelf dossiers te raadplegen én begrijpen.
Archiefdag op maandag 24 april in Brussel. Wachtlijst!
Reizen
Normandië
De kust van Normandië was het decor voor enkele van de belangrijkste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog, van de landingen op D-Day tot de Slag om Normandië. Generaal-majoor op rust Hubert De Vos neemt je mee naar het voormalige strijdtoneel en brengt de geschiedenis weer tot leven.
Landingen zijn een vast onderdeel van de krijgsgeschiedenis: Hastings 1066, Walcheren 1798, Dardanellen 1915, Okinawa 1944... Nooit was er echter zo’n massale landing qua mensen en materieel als in Normandië. Na Stalingrad (1942-1943) was het voor het West-Europese front het begin van het einde van het Duitse Rijk. Allerlei aspecten komen aan bod tijdens deze reis: bunkers, kanonnen, mijnenvelden, onderwaterzetting, bombardementen, luchtlandingen, amfibie-operaties en begraafplaatsen.
Reis naar Normandië van 1 tot 5 mei 2023.
Méér geschiedenis
Het verhaal van Vlaanderen bij Davidsfonds
Bij Davidsfonds beleef je het verhaal van Vlaanderen het hele jaar door, elke dag opnieuw. Ontdek ons aanbod bij elke tijdsperiode.