De industriële revolutie

Gebeten door het verleden? Ontdek hier onze aanraders om nog meer te weten te komen over...

Niet lang na de onafhankelijkheid van België vindt er nog een unicum plaats. Op 5 mei 1835 rijdt tussen Brussel en Mechelen voor het eerst een passagierstrein. Intussen maken de landbouw en huisnijverheid langzaamaan plaats voor machinale productie in fabrieken. De technologische vooruitgang en industrialisatie lijkt in de negentiende eeuw geen grenzen te kennen, en de welvaart die eruit voortvloeit brengt heel wat op gang in het sociale leven. Maar de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter...

Revolutie_Main

Boeken

Boeken_VVV_Groot gluurboek machines.png

Machines. Groot gluurboek - Honor Head

Gluur binnen in machines en kijk hoe ze werken. Zie je door je verschuifbaar vergrootglas hoe de pompen zuigen, tandwielen in elkaar haken en turbines draaien? Leer alles over verschillende soorten machines, van tractors tot ruimtetuigen. Dit interactieve verkenningsboek is een aanrader voor nieuwsgierige jongens en meisjes vanaf vijf jaar.

Boeken_VVV_Adrien de Gerlache.png

Adrien De Gerlache. De biografie - Jozef Verlinden

Adrien de Gerlache organiseerde en leidde eind negentiende eeuw de eerste Belgische Zuidpoolexpeditie. Maar hij was veel meer dan zeeman en poolreiziger. Jozef Verlinden werpt licht op zijn rol als promotor van de wetenschappen, getalenteerd schrijver, commissaris en bestuurder bij verschillende rederijen, diplomaat, politicus, patriot, kunstkenner en organisator van tentoonstellingen.

Boeken_VVV_Willem en mijn wellust.png

Willem en mijn wellust - Jeroen Olyslaegers

Hippolyte van Damme ontvreemdt in het jaar 1885 oude brieven van een boekenantiquaar. Als feuilletonschrijver, steeds op zoek naar sensationeel leesvoer, meent Hippolyte goud in handen te hebben. Maar dat goud blijkt uiteindelijk slijk, en de gevolgen van zijn kleine misdaad besmeuren al snel de rest van zijn leven. Olyslaegers sleurt de lezer mee in dit tragikomische leven, getekend door boekengekte, diefstal en wellust.

Cursussen

Europa_hoehoutgoudwordt_shutterstockfoto.jpg

Wanneer hout goud wordt! De transformatie van de Zuid-Nederlandse bossen in de 18de en 19de eeuw

Hoeveel is hout waard? Tijdens de achttiende eeuw kennen de houtprijzen in de Zuidelijke Nederlanden een ongelooflijke stijging onder druk van de toenemende bevolking en later ook industrialisering. Boseigenaars gaan in hun zoektocht naar steeds grotere winsten op zoek naar nieuwe manieren om de houtproductie in hun bossen op te drijven, mede om aan de stijgende vraag te voldoen. 

Sander Berghmans toont je hoe de productie van de Zuid-Nederlandse bossen wordt geïntensiveerd en welke impact dit heeft op mens, natuur en landschap in de late achttiende en vroege negentiende eeuw. 

De cursus start op donderdag 2 maart in Beersel.

Reizen

Cultuurreizen.jpg

La Louvière & de Borinage

Wist je dat La Louvière een van de meest Vlaamse steden van Wallonië is, dankzij de ingeweken Vlaamse arbeiders? Het was ook in de Borinage dat Vincent van Gogh zijn roeping als schilder ontdekte. Journalist Pascal Verbeken neemt je een hele dag mee naar een stukje onbekend Wallonië.

Reis naar La Louvière en de Borinage op 23 september 2023.

Méér geschiedenis

Het verhaal van Vlaanderen bij Davidsfonds

Bij Davidsfonds beleef je het verhaal van Vlaanderen het hele jaar door, elke dag opnieuw. Ontdek ons aanbod bij elke tijdsperiode.