
Persbericht: de Boon 2025 – de winnaars!
‘Oroppa’, ‘Wat ons nog rest’, ‘De levens van Claus’ en ‘Het Grote Kippenboek’ vielen in de prijzen!
Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Schouwburg in Leuven, op dinsdagavond 25 maart, werd bekendgemaakt welke auteurs de Boon 2025 in ontvangst mochten nemen. In de categorie fictie en non-fictie werd 'Oroppa' (Uitgeverij Pluim) van Safae el Khannoussi als winnaar uitgeroepen. In de categorie kinder- en jeugdliteratuur ging de prijs naar 'Wat ons nog rest' (Davidsfonds Infodok/Standaard Uitgeverij) van Aline Sax. Beide laureaten ontvangen 50.000 euro en een zilveren zegelring, ontworpen door Jero Goudsmid uit Oostende.
Voor de publieksprijs, gesponsord door Davidsfonds en het Vermeylenfonds, werd massaal gestemd. Het publiek stemde in de categorie fictie en non-fictie voor 'De levens van Claus' (De Bezige Bij) van Mark Schaevers. Ook in de categorie kinder- en jeugdliteratuur had het publiek een andere voorkeur dan de vakjury en stemde op 'Het grote kippenboek' (Lannoo) van Jan Hamstra en Evelien De Vlieger. De publiekswinnaars nemen elk 5.000 euro in ontvangst.
De Boon voor fictie en non-fictie: Oroppa van Safae el Khannoussi
“Met haar debuut bestormt Safae el Khannoussi de Nederlandstalige letteren. 'Oroppa' opent verborgen werelden: rokerige cafés, bedompte flats en gevangenissen, bevolkt door wonderbaarlijke personages. Als lezer moet je je meteen overgeven aan de roes van haar rijke taal. Een volstrekt unieke roman over de diepe sporen die trauma trekt, maar ook over veerkracht en vreugde. De Nederlandse taal heeft er een krachtige, ambitieuze stem bij!”
Lees hier het vakrapport van de jury
De Boon voor kinder- en jeugdliteratuur: Wat ons nog rest van Aline Sax
“Aline Sax geeft een indringende impressie van Berlijn in de schemering van de Tweede Wereldoorlog, bekeken vanuit het perspectief van de verliezers: dat hebben we in de jeugdliteratuur nog niet vaak gezien. En geschreven in free verse bovendien: ook dat is vrij uniek in de Nederlandstalige jeugdliteratuur. Een roman waarin wreedheid niet uit de weg wordt gegaan, maar waarin veerkracht en een authentieke stem de boventoon voeren.”
Lees hier het vakrapport van de jury
Publieksprijzen: De levens van Claus van Mark Schaevers en Het grote kippenboek van Evelien De Vlieger en Jan Hamstra
Dit jaar ontvingen de VRT en De Standaard een recordaantal van 13.540 stemmen voor de publieksprijs van de Boon! Het publiek koos in beide categorieën anders dan de vakjury. In de categorie fictie en non-fictie behaalde 'De levens van Claus' van Mark Schaevers de meeste stemmen. Schaevers, als Leuvenaar, behaalde hiermee een mooie overwinning in zijn thuisstad. In de categorie kinder- en jeugdliteratuur ging de publieksprijs naar 'Het grote kippenboek' van Jan Hamstra en Evelien De Vlieger.
Zelf lezen?
De boeken van Aline Sax en Mark Schaevers kan je bij ons in de webwinkel kopen. Leden krijgen 10% korting.
Mark Schaevers - De levens van Claus
Meer informatie
Dit was de vierde editie van de Vlaamse literatuurprijs de Boon.
Dankzij de steun van partners Davidsfonds en Vermeylenfonds is er in elke categorie een publieksprijs ter waarde van € 5.000 te winnen. VRT en De Standaard zijn de vaste mediapartners van de Boon. De Boon wordt mogelijk gemaakt door de vzw Vlaamse Literatuurprijs met steun van de Vlaamse overheid.
Graag meer informatie over alle genomineerde en de winnaars? Begeef je naar VRT MAX en beluister alle afleveringen.
Meer informatie over de Boon vind je terug via de website.
Afspraak volgend jaar in Mechelen voor de Boon 2026!
Daar wordt op 24 maart 2026 de vijfde editie van de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur uitgereikt. De jury's zijn al volop aan het lezen. Dit jaar verwelkomen we Kurt Van Eeghem als juryvoorzitter fictie en non-fictie, en Dalila Hermans heeft de eer om de jury voor kinder- en jeugdliteratuur te leiden.
(c) Michiel Devijver