De nieuwe prenten van Japan
Programma van dagevenement 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan'
Op zaterdag 3 december: | |
9:30 - 17:00 | Dagprogramma Door Nathalie Vandeperre, Freya Terryn |
-
9.30 u.: ontvangst met koffie
10 u.: algemene lezing over de tentoonstelling (Nathalie Vandeperre)
Nathalie Vandeperre, conservator van de collecties China, Korea en Japan, schetst de geschiedenis en de evolutie van de Japanse prentkunst en leidt de expo in.
11.15 - 12.30 u.: De allure van Japan: Belgische kunstenaars en de Japanse prentkunst (Dr. Freya Terryn)
Aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw had het Japonisme een enorme invloed op de westerse kunst. Ook in België drong de liefde voor de Japanse prentkunst (ukiyo-e) binnen en inspireerde ze de artistieke wereld. Dr. Freya Terryn toont hoe Belgische kunstenaars bezweken onder de charme van ukiyo-e: Alfred Stevens, Théo van Rysselberghe, Privat Livemont, Georges Lemmen, Gisbert Combaz, James Ensor, René Magritte, evenals de auteurs Max Elskamp en Emile Verhaeren.
12.30 - 13.30 u.: broodjeslunch
13.30 - 14.45 u.: Tentoonstellingsbezoek Shin hanga
Een gids neemt je mee doorheen de tentoonstelling.
15 u.: FACULTATIEF (meerprijs van 30 euro)
Workshop kalligrafie (max. 20 pers.)
Sumi-e betekent letterlijk ‘zwarte inktschildering’. Het is een oude oosterse kunstvorm waarbij met weinig penseelstreken zoveel mogelijk wordt uitgedrukt. Je leert om met een paar simpele penseelstreken een bloem of een landschap op papier te zetten.Sumi-e is ook een natuurlijke meditatie met aandacht voor houding, ademhaling en innerlijke ontspanning. Het is een creatieve zelfexpressie.
Thee ceremonie (max. 30 pers.)
De Japanse traditie verheft theedrinken tot een kunstvorm. Theemeester Staf Daems legt de principes van de Japanse theeceremonie uit en geeft een demonstratie in de stijl van de theeschool Urasenke, een van de grote drie scholen in Japan. Geniet ook zelf van een kopje matcha-thee.
17 u.: einde
(museum sluit om 17 uur)