Over De Franse Revolutie

09 nov
Mol - 'T Getouw

De Franse Revolutie

De Franse Revolutie was één van de meest invloedrijke politiek omwentelingen in de geschiedenis waarbij de absolute monarchie werd afgeschaft en de eerste Franse republiek werd opgericht.

donderdag 9 november 2023 van 20:00 uur tot 22:00 uur

De oude ideeën van absolutisme, aristocratie en de macht van de kerk werden vervangen door principes die vervat werden in de slogan ‘vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid’ Deze revolte heeft verstrekkende en blijvende gevolgen teweeggebracht in Frankrijk die ook uit-deinden naar onze streken.

Deze periode wordt in een wervelende vertelling tot leven gebracht door meester-verteller Johan Op de Beeck. Hij vertelt het stormachtige verhaal van de Franse revolutie van de bestorming van de Bastille in 1789 tot de staatsgreep van Napoleon in 1799. Van het nobele devies van ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ tot de bloeddorstige terreur van Robespierre, van revolutionairen die naar de macht grepen maar ten slotte zelf onder de guillotine belandden.

Het verhaal dat hier gebracht wordt vormt meteen de intro op wat later bij ons gebeurde met de Boerenkrijg als één van de verzetsdaden.

In de volgende lezingen wordt hierop dieper ingegaan.

Inschrijven voor deze lezing is aangewezen.

Inkom € 10 en € 5 voor leden DF en Heemkunde

 

 

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezing1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2Europa