Locatie van 'Immanuel Kant: de vrijheid van de plicht of Kant raakt geen kant' door Jan Vaes

19 dec
Mol - Gemeentelijke Academie voor Woord en Muziek

'Immanuel Kant: de vrijheid van de plicht of Kant raakt geen kant' door Jan Vaes

Het is inmiddels 300 jaar geleden dat Immanuel Kant werd geboren in het Pruisische Königsberg en er een strikt geregeld leven leidde, bijna als een robot: het ontlokte Heinricht Heine later de uitspraak dat Kan geen Lebensgeschichte hatdenn er hatte weder Leben noch Geschichte.

Zijn filosofie is het toppunt van het Verlicht Rationalisme. In het zog van Descartes 'je pense donc je suis', onderzocht hij de mogelijkheid van kennis en ethiek wanneer alleen het bewustzijn en zijn gewaarwordingen als zeker kunnen bestempeld worden. Daarom vormt Kant een uiterst belangrijke stap in de westerse filosofie. 

Zijn moeilijke kenleer (Kritik der Reinen Vernunft) wordt in deze lezing aan de hand van een wasmachine (...) volledig duidelijk gemaakt.

Kants ethiek (Kritik der Praktischen Vernunft) blijft tot vandaag nazinderen, onder meer in het rechtswezen en leverde duidelijk inspiratie voor de Universele verklaring van de rechten van de mens. Bovendien blijft zijn denken een voedingsboedem van het Liberalisme. 

Zijn wijsgierige esthetica (Kritik der Urteilskraft) heeft minder impact gehad. 

Kant enthousiasmeerende verschillende leerlingen waaronder Johann Gottfried Herder. Maar ook ractie bleef niet uit: Schopenhauer en vooral Nietsche verpulverden zijn rationalistische benadering. 

donderdag 19 december 2024 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Mol - Gemeentelijke Academie voor Woord en Muziek

Guido Gezellestraat 23C
2400 MOL

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Labels: Geschiedenis & Erfgoed1 sessieCultuurregio Kempen