Over Toast Literair De herkomst van onze gemeentenamen

21 jan
Beernem - OC De Kleine Beer # 5154

Toast Literair De herkomst van onze gemeentenamen

Prof.Em. Magda Devos gaat op zoek naar de herkomst van onze gemeentenamen

zondag 21 januari 2024 van 10:00 uur tot 12:00 uur

Al sinds onheuglijke tijden geven mensen namen aan de plaatsen uit hun omgeving. Plaatsnamen of toponiemen zijn vaste verwijzers naar plekken in het landschap. Voor het moderne taalgevoel zijn ze net zoals alle eigennamen betekenisloze etiketten. Toch gaan al onze plaatsnamen terug op elementen uit de gewone woorden­schat die gangbaar was op het moment van hun ontstaan. Ze bevatten informatie over die plaats zelf op het moment van de naamgeving. Vandaar dat toponiemen niet alleen taalkundigen interesseren, maar ook historici.

Tijdens deze taallezing graaft em. prof. dr. Magda Devos in die geschiedenis en legt enkele interessante en amusante feiten bloot.

Magda Devos was hoogleraar Nederlandse Taalkunde aan Universiteit Gent en doceerde Nederlandse grammatica, dialectologie en naamkunde. Verder is ze mede-auteur van het boek De Vlaamse Gemeentenamen: verklarend woordenboek, verschenen bij het Davidsfonds in 2010.

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Labels: TaalLezing1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2Nederlands | zelfstandige gebruiker B1/B2LokaalToast LiterairCultuurregio Brugge