Aan de slag met De Schatlas: 5 afdelingen aan het woord

Aan de slag met De Schatlas: 5 afdelingen aan het woord

Gepubliceerd door Davidsfonds op 4 maart 2025

‘Deze Schatlas is een ode aan wat was en geeft goesting om te omarmen wat komt. Want wij zijn Davidsfonds. Wij maken Vlaanderen en Brussel.’ Zo staat te lezen bij de aanhef van De Schatlas. Goed een jaar geleden vond dit unieke werkboek naar aanleiding van onze 150ste verjaardag haar weg naar alle Davidsfonds-afdelingen. Veel afdelingen kropen al in hun pen en schreven in De Schatlas verder aan de toekomst van Davidsfonds. Vandaag is ons verhaal nog steeds niet af, De Schatlas wacht op jouw bijdrage. Op de inspiratiedag polsen we naar een stand van zaken.

In’t Brugsche - "We moeten niet blijven doen zoals we altijd deden"

Doenja Van Belleghem is voorzitter van Davidsfonds in’t Brugsche. De fusieafdeling is nog volop bezig met haar positionering, en De Schatlas is daar een mooi hulpmiddel bij.

“We weten ongeveer waar we naartoe willen, we moeten er gewoon nog écht mee aan de slag. Maar ik merk dat veel mensen niet goed weten hoe. ‘Moeten we daar verslagjes in maken? Is het een planningsdocument?’ Eigenlijk is het alles tegelijk, maar vooral een inspiratiebron. Het mooie is dat het boek veel ruimte laat, zonder verplichtingen. Wat voor mij vooral telt, is dat we niet blijven doen wat we altijd deden. Ons bestuur evolueert, sommige mensen geven hun taken door. Dat is geen probleem, maar het betekent wel dat we de dynamiek moeten behouden en versterken. De Schatlas kan ons daarbij helpen. Ik geloof sterk in samenwerking met Davidsfonds Nationaal. Vroeger dachten afdelingen vaak: ‘Leuven doet zijn ding, wij doen het onze.’ Maar zo werk ik niet. Alles wat we willen weten of doen, daar ligt de kennis. Waarom zouden we dat naast ons neerleggen?" 

Doenja_-3

-

Duffel - "Goede ideeën moet je niet voor jezelf houden"

Penningmeester van Davidsfonds Duffel Wilfried Rombauts ziet De Schatlas vooral als een inspiratieboek, een manier om kennis te delen over grenzen heen. Zelfs tot in Litouwen.

"Vroeger hadden we in provincie Antwerpen een overzicht met sterke activiteiten die afdelingen konden overnemen. Dat verdween, maar de nood is er nog steeds. Dit boek kan die rol terug opnemen: een plek waar goede ideeën verzameld worden”, vertelt hij. "Waarom telkens opnieuw het wiel uitvinden? Op een Inspiratiedag vertelde iemand uit Oost-Vlaanderen over een concert met orgel en doedelzak. Dat hadden wij in Duffel ook al eens gedaan! Zulke ideeën moet je opschrijven in De Schatlas, zodat andere afdelingen ermee aan de slag kunnen. Ik ga er zelf ook stukken in schrijven," voegt hij toe. "Bijvoorbeeld over ons benefietconcert waarvan de opbrengst naar een weeshuis in Litouwen ging. We kregen later een fotoboek toegestuurd met wat ze met het geld hadden gedaan. Zulke verhalen tonen wat Davidsfonds betekent: genereus en gastvrij. Als we die ervaringen delen, inspireren we elkaar."

Wilfried_-5

-

Zwijndrecht - "We moeten dringend aan de slag"

Als voorzitter van Davidsfonds Zwijndrecht beseft Kris De Meulenaere de meerwaarde van een instrument als De Schatlas. Je moet er gewoon werk van maken. 

"De Schatlas ligt bij ons nog wat stil," geeft Kris De Meulenaere toe. "We hebben plannen - een reisverslag, een stukje over onze affichewedstrijd - maar echt actief gebruiken we het nog niet." Toch dringt de tijd. "Als we willen dat onze afdeling een plek krijgt in de definitieve versie, moeten we ermee aan de slag. We bespreken het op de volgende vergadering, want het zou zonde zijn om deze kans te laten liggen." Voor Kris mogen de kernwoorden in het boek geen drempel vormen. "Sommigen denken dat we binnen dat stramien moeten passen, maar als ik zie hoe Jos het aanpakt, weet ik: het kan ook anders. Niet te ingewikkeld maken, gewoon invullen en laten groeien."

Kris_-3

-

Sint-Niklaas - "Bij ons is De Schatlas altijd aanwezig"

Jos Thys, voorzitter van Davidsfonds Sint-Niklaas, is een overtuigd aanhanger van De Schatlas. Het boek groeit mee met de afdeling. 

"Wij gebruiken De Schatlas echt als werkinstrument," zegt Jos Thys enthousiast. "Bij elke activiteit is hij erbij. We noteren er verslagen in, plakken foto’s, verzamelen quotes van sprekers …” Jos en zijn team zien het niet als een verplichting, maar als een kans. "We laten het boek ook circuleren. Wie iets wil toevoegen, krijgt de pen. Zo wordt De Schatlas een document van én voor onze leden. Zelfs als we er niet bewust mee bezig zijn, vullen we het aan." Ook de kernwoorden uit het boek spelen een rol. "We vertrekken er niet altijd vanuit, maar achteraf kijken we: bij welke waarde past deze activiteit? Zo blijft het relevant, zonder dat het een keurslijf wordt."

Jos-3

-

Westende-Lombardsijde - “De Schatlas is geen bijbel, maar wel een leidraad"

Bij Davidsfonds Westende-Lombardsijde ligt De Schatlas op tafel. Freddy Bluekens (secretaris) en Sonia Vanhercke (voorzitter) overwegen nog welke invulling ze eraan zullen geven. 

Freddy: "We hebben al overlegd en kregen onlangs enkele uitgewerkte speerpunten van Davidsfonds Nationaal. Dat helpt, maar het blijft zoeken hoe we dat concreet kunnen toepassen in onze werking."

Sonia: "De thema’s in het boek zijn soms wat abstract. Je kunt ze op veel manieren invullen, maar je wilt natuurlijk iets zinvols neerzetten. De Schatlas biedt veel vrijheid, en dat is goed, maar net daardoor vragen we ons af: hoe maken we dit relevant voor onze afdeling?"

Freddy: "Het is geen boek om in één keer uit te werken. We kunnen het vastpakken, opzijleggen en later weer oppikken. Het is een werkdocument, geen verplichting."

Sonia: "Binnenkort is ons ledenfeest: een goed moment om het voor te leggen aan de leden en te kijken hoe zij het zien!"

Freddy en Sonia_-4

Labels:


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen