Vrijwilligers, de stuwende kracht achter Davidsfonds

Vrijwilligers, de stuwende kracht achter Davidsfonds

Gepubliceerd door Davidsfonds op 25 oktober 2024

“De onderlinge verbondenheid die ontstaat door de vele activiteiten die we organiseren, is een enorme meerwaarde”, vertelt Greet Speelmans, voorzitter van Davidsfonds Bree.

Greet neemt je graag even mee in het leven van een Davidsfonds-vrijwilliger. “Ze hebben me in het begin wel moeten overtuigen, maar achteraf gezien heb ik er nog geen moment spijt van gehad.”

Goedemorgen Greet, vertel eens: hoe ben je bij Davidsfonds terechtgekomen als vrijwilliger?

Greet: “Ik ben ondertussen al 13 jaar aangesloten bij Davidsfonds, waarvan vier jaar als vrijwilliger. Ze hebben mij vroeger vaak gevraagd om bij het bestuur te komen, maar ik had daar toen echt geen tijd voor. Ik was al aangesloten bij een zangkoor, gaf les in de middelbare school en ik was auteur van de schoolboeken Chemie voor Plantyn. Als ik me ergens voor engageer, dan wil ik daar alle nodige tijd en moeite in steken. Daarom besloot ik om na mijn pensioen toch in het bestuur te stappen. Drie jaar geleden werd ik ook voorzitter van Davidsfonds Bree, na een jaartje in het bestuur mee te draaien. Mijn man zei toen: “Ge weet niet waar ge aan begint.” (lacht) We hebben daarna samen met Kenneth, onze regiocoördinator, en de andere bestuursleden de verantwoordelijkheden herverdeeld en sinds september zijn we ook met Davidsfonds Kinrooi gefuseerd. 

DSC06895

Wat zijn je belangrijkste taken binnen de organisatie?

Greet: “Mensen toespreken bij activiteiten, leden uitnodigen, praktische zaken regelen omtrent activiteiten die we organiseren, maar vooral: nieuwe activiteiten zoeken. Dat is soms wel een uitdaging om daar een goede balans in te vinden. Davidsfonds had vroeger het imago van een katholieke zuil waarbij de boekenverkoop centraal stond. Dat is vandaag totaal niet meer het geval, ze hebben nationaal ook besloten om de boekenverkoop los te koppelen van het lidmaatschap.

De activiteiten die we organiseren stuur ik ook altijd naar de stad. Zij nemen die dan op in De Klets, de maandelijkse stadskrant van Bree. Die activiteiten komen dan ook op hun Facebookpagina en de website van de stad. "Ik speel ook nog met het idee om voor Davidsfonds Bree een aparte Facebookpagina aan te maken zodat we onze leden ook op sociale media kunnen informeren.”

Vind jij dat je met je vrijwilligerswerk bijdraagt tot een hartverwarmend Vlaanderen?

Greet: “Ja, we proberen altijd leuke activiteiten te organiseren en je ontmoet daarbij vaak dezelfde mensen. Zo zijn we pas in het dierencrematorium in Bree geweest met een groep van 15 mensen. Daar zijn veel positieve reacties op gekomen, iemand zei me erna nog dat ze door dat bezoek niet snel meer naar het vilbeluik zal gaan als haar hondje komt te sterven.

“Je merkte uit die mail dat hij het echt erg vond; die verbondenheid met de mensen is een grote meerwaarde.”

We hebben op het einde van het werkingsjaar ook altijd een etentje om het jaar af te sluiten, waar iedereen dan nog eens samenkomt en elkaar terug ziet. Dat schept echt een hechte band. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een ouder koppel dat omwille van een ziekte van de vrouw niet meer kon deelnemen aan de activiteiten. Ik heb dan in september een mailtje van de man ontvangen waarin hij zei dat ze hun lidmaatschap met spijt in het hart niet konden verlengen. Je merkte uit die mail dat hij het echt erg vond; die verbondenheid met de mensen is een grote meerwaarde.”

Heb je een bijzondere herinnering of ervaring tijdens je vrijwilligerswerk die je is bijgebleven?

Greet: “Een van onze vorige voorzitters, Lode Delille, die helaas overleden is aan de gevolgen van kanker in 2021. Hij was iemand die alles deed met een kwinkslag, iemand heel sociaal ook. Hij heeft nog lesgegeven aan mijn zoon en was zelfs de priester bij zijn huwelijk. Ik herinner me nog een uitstap met de boot vanuit Maaseik naar Torn, dat was echt ambiance tot en met. (lacht) Dat is me altijd bijgebleven, Lode was echt een volksfiguur hier in Bree. Het was hij die me destijds heeft overtuigd om voorzitter te worden. Ik hoor het hem nog zo zeggen: “Allee Greet, waarom zou jij dat niet kunnen?"

2410_Davidsfonds_VrijwilligerGreet_01

Wat zou je zeggen tegen mensen die overwegen om vrijwilliger te worden bij een organisatie zoals Davidsfonds?

Greet: “Davidsfonds heeft een hele fijne groep vrijwilligers die er alles aan doen om met leuke activiteiten op de proppen te komen. Het is niet meer zo oubollig zoals mensen misschien soms denken. Je kan ook mee bepalen welke activiteiten we organiseren, die inspraak vind ik toch wel belangrijk.”

Is er iets dat je graag zou willen delen met mensen die Davidsfonds nog niet goed kennen?

Greet: “Tegen jonge gezinnen zou ik zeker zeggen: “Neem eens een kijkje op de website van Davidsfonds.” Ook nationaal zijn er initiatieven die echt wel de moeite waard zijn zoals, de Zomerzoektocht, cursussen, cultuurreizen, enzovoort. In mei is er ook een groot feest voor het 150-jarig bestaan van Davidsfonds op de kinderboerderij in Kiewit, iedereen is welkom!”

Allen daarheen zou ik zeggen.

2410_Davidsfonds_VrijwilligerGreet_03

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Taalniveau Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen