"Reizen doet je groeien als mens"

Banner blog interview Cultuurreizen.png

"Reizen doet je groeien als mens"

Dit is Team Cultuurreizen

Gepubliceerd door Davidsfonds op 23 augustus 2024

Dat ze met Davidsfonds Cultuurreizen een pareltje van een organisatie in handen hebben, daarvan hoef je Evelyne Troch en Rosemie Van de Velde niet te overtuigen. Beide dames zijn tuk op (groeps)reizen en kennen de reissector, “maar naar een gelijkaardig aanbod is het zoeken met een vergrootglas. En dan nog.” Die mooie vertrekpositie knaagt niet aan hun positieve dadendrang: “We broeden op nieuwe formules.”

Met een opleiding toerisme en recreatiemanagement en vijftien jaar ervaring als reisadviseur en eventcoördinator als bagage, is Evelyne Troch perfect gepakt en gezakt om Davidsfonds Cultuurreizen verder te laten openbloeien. Compagnon de route is Rosemie Van de Velde, die mooie herinneringen koestert aan de talrijke groepsreizen die ze al maakte – “mijn man heeft die microbe minder te pakken, en ik reis liever niet alleen”.

Tweemaal een flinke ervaring met reizen, tweemaal een frisse kijk op cultuurreizen. “Wat ons allebei meteen opviel toen we aan het roer kwamen van Davidsfonds Cultuurreizen is de uitzonderlijke kwaliteit van de reisleiders. Het zijn stuk voor stuk toppers in hun vakgebied die erop gebrand zijn om hun kennis en inzichten te delen – niet met een lezing tussendoor, maar van ’s morgens tot ‘s avonds”, zegt Evelyne. “Toch voelt het nooit aan als een droge studiereis,” vult Rosemie aan, “want ze vertellen met zoveel passie en vuur dat je kennis en cultuur op een heel leuke en ongedwongen manier opsnuift. Bovendien zorgt de gedeelde interesse van je medereizigers ervoor dat je heel gemakkelijk contact legt. Wie alleen reist, maakt snel vrienden.”

Goed gezelschap is onontbeerlijk voor een geslaagde groepsreis.

Rosemie: “Ik ging vaak mee met groepsreizen en doe dat nog steeds, want als je alleen reist, ga je niet zo gemakkelijk in Zuid-Amerika rondtrekken. Ik geniet dan echt van de dynamiek tussen de reizigers. Ook mooi om te ervaren is dat naarmate de reis vordert, iedereen zijn plek vindt in de groep. Zowel de bestemming als de manier van reizen maakt dat je op voorhand al veel gemeen hebt  met je medereizigers.”

Evelyne: “Een van de reisbegeleiders zei me: ‘Je komt aan als toerist en vertrekt als een wereldreiziger.’ Ik vind dat een prachtige gedachte, want dat is echt wel de bedoeling als je samen op reis gaat. Bij vertrek weet je wellicht nog niet zo heel veel over je bestemming, maar ter plaatse word je ondergedompeld in de plaatselijke cultuur. Meer dan gelijk welke andere vorm van reizen, draait het bij Davidsfonds Cultuurreizen niet alleen om de bestemming, maar vooral om de reis op zich.”

Wat heeft een cultuurreis meer dan een boek of een documentaire over hetzelfde onderwerp of over dezelfde bestemming?

Evelyne: “Onze groepsreizen zijn echte beleefreizen. Een bestemming, een nieuwe cultuur, kruipt pas echt onder je vel en in je hoofd als je het aan den lijve ondervindt. Met al je zintuigen. Bij Davidsfonds Cultuurreizen gaat het om cultuur mee-maken, in de twee betekenissen die je daaraan kunt geven: beleven en creëren. We bouwen mee aan cultuur en we bouwen een brug naar onze reizigers die het gaan meemaken en beleven. Om die ervaring maximaal te verrijken, werken we nauw samen met de collega’s van Davidsfonds Academie.”

Rosemie: “Reizen is meer dan je verplaatsen en dingen ondergaan, het doet je groeien als mens.”

Wat brengt de toekomst voor Davidsfonds Cultuurreizen?

Evelyne: “Het is al een prachtige organisatie, maar er is zeker nog marge voor verandering. We willen enkele nieuwe concepten uittesten, zowel om het onze traditionele reizigers nog meer naar de zin te maken, als om nieuwe mensen aan te spreken. Zo zouden we een aanbod van korte en krachtige reizen kunnen uitwerken voor wie wel interesse, maar niet al te veel tijd heeft. Of we kunnen een reeks inspiratieavonden organiseren om kandidaat-reizigers te enthousiasmeren en mensen die zich al hebben ingeschreven voor een trip op voorhand onder te dompelen in de bestemming.”

Rosemie: “We spelen ook met het idee om citytrips in gezinsverband aan te bieden. De nadruk blijft op cultuur liggen, maar we werken het aanbod zo uit dat ook de (klein)kinderen er wat aan hebben. Nog een mooi voorbeeld van vernieuwingen zijn de taalreizen. Met het Centrum voor Levende Talen (CLT) in Leuven trokken we vorig jaar voor het eerst met cursisten en docenten naar Valencia. Het was een instant succes en we bereikten een nieuw publiek met de formule. We verbreden dat perspectief nu door Davidsfonds-leden en andere reizigers voor zo’n reis te winnen door hen op voorhand vijf lessen Spaans aan te bieden. Nadien kunnen ze samen met de leerlingen van het CLT op reis, dat wordt echt tof.  Diezelfde formule komt er ook voor Italië.”

Evelyne: “We zitten niet stil, maar we blijven trouw aan onze filosofie: op een veilige en comfortabele manier je grenzen verleggen. Met een unieke begeleiding en in goed gezelschap.”

Benieuwd naar het aanbod aan cultuurreizen? Neem dan zeker een kijkje op www.cultuurreizen.be.

Evelyne & Rosemie

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen