Reisleiders in de kijker: twee reizen om te ontdekken!
Vincent Hofmans neemt je mee naar Azië, Zjakki Willems laat je proeven van Brazilië
“Boeiende cultuur, prachtige natuur en een goeie keuken: Sri Lanka heeft het allemaal” - Vincent Hofmans
“Een land moet je horen, zien, ruiken en proeven” - Zjakki Willems
Naar Sri Lanka met Vincent Hofmans
Op het moment van ons gesprek staat Davidsfonds’ kersverse reisbegeleider Vincent Hofmans met een been op het vliegtuig richting Laos en met het andere in zijn rollen als burgerlijk ingenieur, student theologie en religiewetenschappen, geschiedenis en kerkelijk recht, en voorzitter van de studentenraad aan de KU Leuven. Zijn bagage uit die verschillende domeinen zorgt voor een waardevolle kruisbestuiving als reisleider bij Davidsfonds Cultuurreizen. In het najaar leidt hij een groep vol enthousiaste reizigers – waar jij binnenkort deel van uitmaakt? – richting zijn tweede thuis Sri Lanka.
“Waar je je vinger ook zet op de kaart van Sri Lanka, je komt in een compleet andere wereld terecht”, steekt Vincent Hofmans van wal. Hij staat te popelen om zijn reisgezelschap onder te dompelen in alles wat “de parel van de Indische Oceaan” te bieden heeft. “Sri Lanka heeft het allemaal: parelwitte stranden met palmbomen, dennenwouden, indrukwekkende theeplantages in de bergen, woestijnlandschappen, een savanne die doet denken aan een Afrikaanse safari, tropisch regenwoud...”
En dan heeft Vincent het nog niet over de cultuur gehad. “Sri Lanka is een cultureel rijk land. Het is het hart van de maritieme handel geweest – al in 500 v.C. dreef het handel met China en het Arabische schiereiland –, en hoewel we bij het boeddhisme in eerste instantie aan India, Japan of China denken, zijn de drie grote boeddhistische stromingen – 500 jaar voor de eerste boeddhist voet zette op Japan – in Sri Lanka ontstaan.”
Je bent zelf deels groot geworden op het eiland. Voegt dat een extra dimensie toe aan de reis die je samenstelde?
“Zeker. Als kind was ‘Waarom?’ mijn favoriete vraag. Soms bleef ik voor een antwoord op mijn honger zitten – tja, waarom doen mensen iets al eeuwen op een bepaalde manier? Omdat ik het eiland intussen door en door ken, kan ik nu zelf vergelijken met gebruiken in andere landen – zowel in het westen als in Azië – en kan ik wat ik uit geschiedenisboeken leer meteen toetsen aan de praktijk.”
“De traditionele stopplaatsen als koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa, de leeuwenrots en de rotstempels van Dambulla zijn niet te missen, maar voor de rest wil ik mensen langs onbetreden paden leiden. Het Ritigale Forest Monastry, bijvoorbeeld, is een bosklooster gelegen op een heuvel in het midden van de natuur dat is ontstaan als reactie op de bestaande machtsstructuur rond religie in de eerste honderden jaren na Christus. Het klooster was een plek voor mensen die als kluizenaars opnieuw wilden connecteren met het authentieke geloof en de natuur. De mens die vanuit een frustratie op zoek gaat naar manieren om te herbronnen – klinkt bekend in de oren, niet? Mensen die in onze huidige maatschappij hun heil zoeken in de natuur en meditatie? Dat is een verhaal van alle tijden. Zo ga ik tijdens de reis constant op zoek naar het verband tussen het rijke verleden van Sri Lanka en het huidige bestaan, zowel ter plaatse als in het westen.”
---
Naar Brazilië met Zjakki Willems
Ik ga op reis en ik neem mee: al mijn zintuigen. Meer heb je volgens reisleider Zjakki niet nodig om je onder te dompelen in zijn favoriete reisbestemming Brazilië.
De kleuren, de cultuur, de muziek, de mensen, de taal – “die klinkt bijna als gezang” – en de diversiteit zijn voor reisleider en muziekproducer Zjakki Willems meer dan genoeg redenen om naar Brazilië te trekken. Kers op de taart is voor hem de ‘Brasilidade’, “de kunst van de Brazilianen om aan alles wat ze uit de wereld overnemen een eigen toets te geven”, legt hij uit. “Een keer in Brazilië is genoeg om hoteldebotel verliefd te worden op het land.”
Eind september trekt Zjakki voor Davidsfonds Cultuurreizen opnieuw richting Zuid-Amerika. “Een reis is meer dan van het ene naar het andere museum hollen”, zegt Zjakki daarover. “Een land leer je kennen door een totale culturele belevenis te ondergaan, met je ogen, oren, neus en mond. Om een plek te kunnen begrijpen heb je de geuren en kleuren, de geschiedenis, de lokale bevolking... – eigenlijk alle elementen die ik eerder als hoogtepunten aanhaalde – nodig.”
Daar zit muziek in
Kan volgens Zjakki niet ontbreken op Braziliëreis: “Muziek! Daarvoor trekken we onder andere naar Olinda, UNESCO-Werelderfgoed dat in de schaduw van Recife als een sprookje op zeven heuvels ligt. De cocomuziek die de regio typeert, dateert uit de slaventijd. Op de slavenplantages was die muziek een soort van gezang die later evolueerde tot geïmproviseerde poëzie. Die sluit perfect aan bij de traditie van orale literatuur in Brazilië.” Om je oren nu alvast de Braziliaanse kost te geven, lijst Zjakki zijn favoriete nummers uit het land voor je op.
· Os Mutantes – A Minha Menina. “In 1969, in volle militaire dictatuur, vertolkte rockband Os Mutantes de hoop van veel jongeren. Het was een van de topgroepen van de cultuurstroming tropicalismo, samen met onder anderen componisten Gilberto Gil en Caetano Veloso.”
https://www.youtube.com/watch?v=t6admmN7nAY
· A Garota de Ipanema. “Dit nummer luidt de geboorte in van de bossa nova, een mix van samba met jazz. In deze versie hoor je de grote João Gilberto en Caetano Veloso.”
https://www.youtube.com/watch?v=09i1dNS5N_A
· Jorge Ben Jor – País Tropical. “Niemand beschreef Brazilië ooit zo mooi als hij: ‘Ik woon in een tropisch land, door God gezegend en met een prachtige natuur.’”
https://www.youtube.com/watch?v=hemxyFQxT1w
· Chico Science & Nação Zumbi – Maracatu Atômico. “In 1996 katapulteerde Chico Science de rijke volkscultuur van de Nordeste recht de 21ste eeuw in. Hij maakte de jongeren weer trots op hun roots. De modder is het symbool van die roots.”
https://www.youtube.com/embed/_G63uF288T4?si=kgLMJIndVXlxwJHh
· Elza Soares – Mulher do Fim do Mundo. “Soares was de keizerin van de samba, de Edith Piaf van Brazilië. Toen ze in 2022 op 91-jarige leeftijd overleed, kondigde de burgemeester van Rio de Janeiro drie dagen van rouw aan. In dit lied zingt ze dat ze blijft zingen tot ze sterft, wat ze ook heeft gedaan.”
https://www.youtube.com/watch?v=6SWIwW9mg8s