Interview met Ria van Wereld-Delen
Finalist Taal is Toekomst 2023
We kijken ernaar uit om de komende periode de vijf finalisten van onze Taal is Toekomst-trofee nog eens extra in de schijnwerpers te zetten.
Ons eerste interview vond plaats met Ria Leysen van Wereld-Delen. Met ongeveer 100 vrijwilligers ondersteunt Wereld-Delen kinderen die thuis geen Nederlands spreken, van kleuters tot aan het secundair onderwijs. De ondersteuning gebeurt op maat van de kinderen, op school en in kleine groepjes.
Ria, zou je ons wat meer kunnen vertellen over Wereld-Delen en de activiteiten die jullie organiseren?
Wereld-Delen is een welzijnsschakel gevestigd in Ranst, en we richten ons op de strijd tegen kansarmoede in deze regio. Ons toegewijde team van vrijwilligers streeft ernaar hoop te brengen in het leven van mensen die met deze uitdagingen worden geconfronteerd. We zijn voornamelijk actief in de provincie Antwerpen, waar meer dan 200 vrijwilligers betrokken zijn bij diverse initiatieven, zoals materiële hulpverlening, het organiseren van ontmoetingsmomenten, taalondersteuning en het beheren van ons secretariaat.
Wat is het specifieke doel van Wereld-Delen met betrekking tot kinderen die thuis geen Nederlands spreken?
Ons doel is om deze kinderen te ondersteunen op school. We werven vrijwilligers aan uit verschillende beroepen, niet noodzakelijk uit het onderwijs. Deze vrijwilligers gaan naar de school en helpen de kinderen op een speelse manier, in kleine groepjes, met begeleiding van de school.
Hoe ziet deze ondersteuning er precies uit?
We hebben een groep van ongeveer 100 vrijwilligers die kinderen van de eerste kleuterklas tot en met het secundair onderwijs wekelijks op school ondersteunen. De ondersteuning is op maat van de kinderen en gebeurt op een ongedwongen manier. Elk kind vraagt om een andere aanpak, dus we werken in kleine groepjes en spelen direct in op de noden van de kinderen.
Hoe is Wereld-Delen ontstaan?
Het project is ontstaan binnen de vzw Recht en Welzijn, met als doel het lot van mensen die het minder goed hebben te verbeteren. Ik heb zelf zo'n zeven jaar als vrijwilliger op drie verschillende scholen gewerkt vooraleer ik deze job als coördinator opnam.
Wat zijn de uitdagingen waarmee jullie worden geconfronteerd?
Een van onze grootste uitdagingen is het tekort aan vrijwilligers. We kunnen niet voldoen aan alle aanvragen van de scholen. Wij zijn dus steeds op zoek naar taalondersteuners!
Hoe kunnen mensen zich aanmelden als vrijwilliger?
Mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk kunnen bij ons terecht. We proberen taalondersteuners lokaal te plaatsen, zodat ze dicht bij huis kunnen werken. Ze kunnen zich aanmelden via onze website of contact met ons opnemen voor meer informatie.
Naast deze taalondersteuners is er ook behoefte aan regionaal verantwoordelijken die het contact tussen de taalondersteuners, de scholen en onze organisatie verzorgen. Ook hier geldt: je hoeft geen onderwijsopleiding te hebben, interesse en sociale ingesteldheid zijn voldoende.
Wat geeft jou persoonlijk voldoening in dit werk?
Het geeft me veel voldoening om te zien hoe de kinderen vooruitgaan dankzij ons programma. Het is hartverwarmend om te weten dat we een verschil kunnen maken in hun leven.
Meer informatie
Wil je ook een verschil maken? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Wereld-Delen en help mee aan een betere toekomst voor deze kinderen: https://wereld-delen.be/vrijwilligers/
Andere interessante websites over vrijwilligerswerk:
https://vrijwilligerswerk.be/
https://www.giveaday.be/nl-be