Ensor, meer dan maskers
Iedereen kent Ensor omwille van zijn maskers en skeletten, maar Mu.ZEE bewandelt met haar nieuwe tentoonstelling een heel ander pad. Ooit gedacht dat Ensor te rijmen viel met stillevens? Wel, het kan! Dankzij de unieke invalshoek van curatoren Bart Verschaffel en Sabine Taevernier kan je vanaf 16 december genieten van talloze stillevens in ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux – James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930’.
"Het stilleven is de triomf van de kleur en van het leven" (James Ensor aan Edgar Picard, 1906)
Een opgewekte Colette Castermans, hoofd communicatie van Mu.ZEE, ontvangt ons in de inkomhal van het museum en troont ons mee naar de ruimte op de tweede verdieping waar het grootste deel van de Ensorexpo zal plaatsvinden. Ook de Astridvleugel van het museum zal grotendeels door Ensor ingenomen worden. Geen klein bier, dus!
Unieke insteek dankzij stillevens
James Ensor was een man die zichzelf graag heruitvond, en zijn stillevens tonen duidelijk die evolutie aan, gaande van het klassieke uit de 17de eeuw tot een heel nieuw genre met een aparte invalshoek. “Ensor verheft het genre van de stillevens door maskers en skeletten of macabere figuurtjes in zijn werk toe te voegen. Je ziet dat modernisten nadien ook putten uit zijn manier van schilderen om tot eigen stillevens te komen. Ensor bracht dus een nieuwe evolutie teweeg”, aldus Colette. Of zoals James Ensor aan Edgar Picard in 1906 lliet optekenen: “Het stilleven is de triomf van de kleur en van het leven.”
De tentoonstelling zal een 50-tal werken van Ensor rijk zijn, afkomstig van openbare en privécollecties, zowel uit binnen- als buitenland, laat Colette ons weten. Naast de 50 werken van Ensor zullen er ook een 100-tal werken van voorgangers en nakomelingen tentoongesteld worden, met voornamelijk de focus op Belgische werken. En niet onbelangrijk: er zal ook ruim aandacht besteed worden aan werken van vrouwelijke kunstenaars. Je zal dus een mooie evolutie te zien krijgen van vóór Ensor tot 1930.
Architecturale parel
Dankzij de unieke insteek van de curatoren achter de expo, zijnde Prof. Dr. Em. Bart Verschaffel, architectuurtheoreticus en -criticus, en Sabine Taevernier, kunsthistorica en Ensorspecialist, bijgestaan door de Mu.ZEE-curator Dr. Stefan Huygebaert, zal de tentoonstelling een echte architecturale parel worden. Je wordt als het ware opgeslokt door de omringende werken, een heus kleurenfestijn voor het oog. En iédereen is welkom, ook families met kinderen, waarvoor een leuk programma uitgewerkt wordt.
Nog veel meer op poten
Deze expo is de officiële start van het Ensorjaar in Oostende, maar dat is lang niet alles. Er wordt zowaar een heus stadsfestival aan Ensor gewijd! In de Venetiaanse Gaanderijen zal een expo te bezichtigen zijn waar Herwig Todts, conservator moderne kunst in het KMSKA in Antwerpen, het voortouw neemt en er zullen ook 2 tentoonstellingen in het Ensorhuis geopend worden. Verder staan er ook concerten, publicaties of fototentoonstellingen op het programma. Voor elk wat wils!
Vanaf 16 december kan je dus de expo Rose, Rose, Rose bewonderen in Mu.ZEE in Oostende. Het museum sluit eind 2024 voor een paar jaar de deuren omwille van renovatiewerken. Reden te meer om naar Oostende af te zakken en het museum en de expo met eigen ogen te aanschouwen. Want net als Colette zijn wij uiterst benieuwd naar het eindresultaat!
Meer info via: https://www.muzee.be/nl/rose-rose-rose-a-mes-yeux--
Wist je dat …
- het imagobeeld van de tentoonstelling, de rozen uit de hoofding van dit artikel, van de hand van Ensor is?
- het gebouw waar nu Mu.ZEE huist in 1949-1955 gebouwd werd als warenhuis van de Socialistische Coöperatieve SEO? Je kon er werkelijk alles kopen: van voeding tot kleding en geneesmiddelen. Je betaalde er niet met geld, maar met jetons. Aan het succesverhaal kwam in 1981 een einde toen het failliet ging. Sinds 1986 biedt het gebouw onderdak aan musea, eerst het PMMK en vanaf de jaren 2000 ook Mu.ZEE.
- De vorige tentoonstelling van Anna Boch een waar succes was en meer dan 93.398 bezoekers trok? Mu.ZEE hoopt met de tentoonstelling rond Ensor hetzelfde succes na te streven.
- Het interieur van Ensor, zijn ‘Blauw salon’, te bezichtigen is in het Ensorhuis?
- Davidsfonds Academie op 8 februari 2024 een evenement organiseert in samenwerking met Mu.ZEE, waarbij je eerst een inleiding krijgt en nadien het museum bezoekt?
Wie is wie?
Colette Castermans - Kunsthistorica en hoofd communicatie in Mu.ZEE Oostende
Prof. Dr. Em. Bart Verschaffel - Hoogleraar, architectuurtheoreticus en -criticus en curator van de expo in Mu.ZEE
Sabine Taevernier - Kunsthistorica en -expert en curator van de expo in Mu.ZEE
Dr. Stefan Huygebaert - Projectverantwoordelijke van de expo en curator verbonden aan Mu.ZEE, Oostendegespecialiseerd in tentoonstellings- en onderzoeksprojecten over kunst rond 1900, in het bijzonder Léon Spilliaert