"Extra lagen in de geschiedenis ontdekken"
Theodoor Rombouts, virtuoos van het Vlaamse caravaggisme, door de ogen van Tanguy Ottomer
Voor zijn 225-jarige bestaan zette het Gentse Museum voor Schone Kunsten de allereerste monografische tentoonstelling op poten over Theodoor Rombouts (1597-1637), meester van het Vlaamse caravaggisme. Davidsfonds Academie organiseerde een middag waar curator Frederica Van Damme, sinds 2017 conservator oude kunst aan het MSK, een inleiding gaf over Rombouts’ leven en werk, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling. Antwerps stadsgids Tanguy Ottomer trok naar Gent om de vergeten Antwerpse schilder te ontdekken. “Het is verrassend om via de inleiding mee te worden genomen in het leven en werk van een voor mij onbekende schilder. Die aanpak geeft zoveel meer diepgang aan het bezoek.”
Als jonge schilder verbleef Theodoor Rombouts een tijd in Italië, waar hij voornamelijk werd beïnvloed door de geniale schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio. Rombouts verdiepte zich in Caravaggio's revolutionaire gebruik van licht en donker en liet zich inspireren door zijn rauwe portretten van echte mensen. Zijn aanpak stond haaks op de gebruikelijke gepolijste idealisaties van die tijd. Wie naar Rombouts' werken kijkt, herkent meteen ook de stijl van de Antwerpse barokschilders. Na zijn terugkeer naar Antwerpen verenigde Rombouts de invloeden van het caravaggisme met de stijl van de invloedrijkste kunstenaar uit het Noorden, Rubens. “Je kunnen laten inspireren is prachtig, zo toont Rombouts in zijn werk. Hij blijkt de verzoener van de stijlen uit het Noorden en Zuiden te zijn, maar wellicht is het juist daarom dat zijn naam uit de geschiedenisboeken is verdwenen”, zegt Tanguy. “Kijk naar de Kruisafneming hier, geschilderd twintig jaar na die van Rubens. Je herkent duidelijk de kleuren, het dramatische doek, maar het is iets minder spectaculair. Qua stijl is Rombouts ook iets minder revolutionair dan Caravaggio. Desalniettemin wist hij zijn eigenheid in zijn werken te leggen, ze stralen een bepaalde vrolijkheid uit.”
Ontdekking
Hoewel Tanguy al jarenlang actief is als stadsgids, kwam hij nog nooit sporen van Rombouts tegen in Antwerpen. Dankzij de inleiding ontdekte hij dat het ouderlijke huis van Rombouts aan de Meir stond, vlak bij het atelier van Rubens op de Wapper. “Nu ga ik verder op zoek. Het mooie aan mijn werk is dat het helpt om extra verbanden te zien. Vaak ontdek ik, zoals vandaag, een onderwerp of een personage en komt dat vroeg of laat weer op mijn pad. Ik kan er vandaag misschien niks mee doen, maar ik sla het op en dan is het de kunst om het later weer op te pikken en er verder mee aan de slag te gaan.” Tanguy is enthousiast over de formule van een dagevenement. “Het is de ideale manier om je te verdiepen in een onderwerp, om de lagen in de geschiedenis te ontdekken. Een aanrader!”
Wie is Tanguy?
Geïnspireerd door de Antwerpse stadsgids Georges van Cauwenbergh startte Tanguy Ottomer in 2007 als stadsgids. Met Buro Beroepsbelg organiseert Tanguy Ottomer gepersonaliseerde rondleidingen op maat. Hij startte in Antwerpen, maar ondertussen behoren ook Brussel, Brugge, Gent, Knokke en Barcelona tot zijn aanbod. Hij schreef niet alleen een tiental boeken, hij herintroduceerde ook mee Elixir D’Anvers en leerde de Antwerpenaar opnieuw kennismaken met de Antwerpse legende van Nello en Patrasche. In 2014 werd hij genomineerd als ambassadeur voor Toerisme Vlaanderen.