Voor jou gelezen: Enkele reis Brugge
Jeugdboekenmaand! Een hele maand in het teken van jeugdboeken onder het thema ‘geluk’. Deze week lazen we Enkele reis Brugge van Hilde E. Gerard voor je. Benieuwd wat we ervan vonden?
Tekst: Laura Huygen
Ben je op zoek naar een spannend boek met een scheutje geschiedenis, een toef romantiek en een ferme kwak moord en misdaad? Zoek dan niet verder. Het twintigste boek van Hilde E. Gerard, Enkele reis Brugge, maakt de checklist compleet. Opgepast voor spoilers!
Moord, misdaad en straf
Een jaar nadat de Heilige Sandalen van Christus worden gestolen, krijgt professor Michael Holzberger in Trier vreemde telefoontjes. Er wordt hem een flinke som geld beloofd als hij de Tunica Christi steelt. Dat is zijn onderzoeksobject. Alleen zijn assistent en hij hebben toegang tot de waardevolle Tunica. Michael denkt dat het een grap is, maar dan dreigen de boeven ermee zijn dochter te ontvoeren. Hij besluit haar in veiligheid te brengen door haar naar een oude schoolvriend in Sint-Niklaas te sturen, Jan Christiaensens. De jonge Kerstin begrijpt er niets van, maar beseft snel dat haar papa diep in de penarie zit wanneer hij van diefstal én moord beschuldigd wordt.
En ook in Sint-Niklaas dreigt gevaar. Jan Christiaensens neemt halsoverkop de benen en stuurt zijn zoon Sebastiaan naar huis bij zijn mama in Brugge. Kerstin en Seb eindigen op dezelfde trein. Ze zijn er getuige van een moord, maar worden door een andere reiziger als de daders gezien. Plots worden ze zelf achtervolgd door de politie. Wat is er toch aan de hand? Kunnen de twee tieners hun vaders redden? Blijven ze uit de handen van de politie én de misdadigers? En kunnen ze méér moorden en misdaden voorkomen?
Dat heet dan geluk hebben
Hilde E. Gerard heeft een vlotte schrijfstijl. Ze schrijft to the point, zonder overbodige beschrijvingen, maar toch op zo’n manier dat je moeiteloos en helder het hele plaatje voor je ziet. Dat is ook wel nodig, want er passeren heel wat personages de revue die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn.
En wat een geluk hebben ze! Oké, Kerstin en Seb worden onterecht beschuldigd van moord en de vervelende buurvrouw van Seb verklikt hen bij de politie, maar toevallig heeft Seb een goede vriend die hen onderdak wil geven. En heeft hij de sleutels bij van de woning van zijn overleden opa waar zelfs nog instantsoepjes in de kast staan. Kerstins moeder werkt bij de Duitse recherche, die van Seb is gerenommeerd longarts, wat later in het verhaal goed van pas komt. En altijd weten de twee tieners op het nippertje te ontsnappen.
Echte tieners
Ik kon me het best vinden in de jonge Seb. Kerstin was een beetje te perfect, naar mijn smaak. Knap, aantrekkelijk, charmant, koelbloedig, vlot, slim, impulsief, zorgzaam… Ze heeft het allemaal. Ze weet wat ze doet en deinst er niet voor terug om schaamteloos te flirten of jongens te kussen als het moet. Ik weet niet of er veel jongeren zoals zij rondlopen.
Seb daarentegen is echt een tiener. Hij worstelt met de wereld, zichzelf en zijn astma en begrijpt niets van dat knappe meisje dat hem een halfuur na hun eerste ontmoeting rond de nek vliegt. Al valt hij wel onmiddellijk als een blok voor haar. De vonk tussen die twee is overduidelijk van in het begin. Toch weet Seb eigenlijk helemaal niet wie Kerstin is en of hij haar wel kan vertrouwen. Dat maakt de verhouding tussen die twee net interessant.
Lange neus
Vaak als je spannende verhalen leest, kom je weinig te weten over de slechteriken. Hun identiteit blijft lang verborgen, net om de spanning erin te houden. In dit boek maak je vrij snel kennis met de hersenen achter alle misdaad. Ongebruikelijk, maar wel fijn. Zo begrijp je beter de drijfveren van die mensen. Daarbij doet de vroege onthulling geen afbreuk aan de spanning. Tot op de laatste pagina’s weet Hilde me te verrassen met details over de misdadigers. Net als je denkt dat je het hele plaatje hebt en die mensen kent, komt er nog iets boven water dat alles in een ander licht plaatst. Zo zie je maar, altijd verder kijken dan je neus lang is.
Lesje geschiedenis
Wat ik fijn vond, was dat er wel wat geschiedenis bij kwam kijken. De tieners weten allemaal opvallend veel over hun eigen familiegeschiedenis of die van zeldzame historische relikwieën. En ja, over giftige planten krijg je ook nog het een en ander mee… Ja, zeg je, maar dat is toch allemaal fictie? Sommige dingen wel, andere niet. Helemaal achteraan het boek vind je een lijstje terug waarin Hilde opsomt welke dingen ze al dan niet zelf verzon. Zo leer je nog iets bij!
Enkele reis Brugge van Hilde E. Gerard vind je terug op www.davidsfonds.be/boeken, alsook een hoop andere boeiende jeugdboeken.