Het abc aan literaire boekentips
Een nieuw cultuurjaar, een nieuw schooljaar én een nieuw leesjaar. Alles start opnieuw op, ook de vele leesgroepen- en clubs doorheen Vlaanderen en Brussel vliegen er opnieuw met de volle goesting in. Misschien lees jij ook wel graag iets meer literairs, wil je nieuw leesvoer ontdekken of zoek je nog inspiratie voor je eigen leesgroep? Ontdek ons abc en lees met ons mee!
Tekst: Laura Huygen
Ada's plek - Sharon Dodua Otoo
De eerste roman van Sharon Dodua Otoo en al meteen een bestseller. Met beeldende taal, grote verbeeldingskracht en humor laat ze zien wat het betekent om een vrouw te zijn door de eeuwen heen. Stof voor een boeiende discussie verzekerd, met thema’s die gaan van reïncarnatie en emancipatie tot kolonialisme, racisme en de Holocaust.
Het boek vertelt over Ada. Ze is niet één, maar vele vrouwen.
In 1459 geeft ze haar pasgeboren baby een gouden parelarmband.
In 1848 krijgt ze een buitenechtelijke relatie met Charles Dickens.
In 1945 wordt ze tot prostitutie gedwongen in een concentratiekamp.
In hedendaags Berlijn is ze zwanger, probeert ze een woning te vinden en ziet ze de armband opnieuw opduiken bij een tentoonstelling...
Boerenpsalm - Felix Timmermans
Dé bestseller van voorjaar 2022 en ook nu nog niet uit ons achterhoofd verdwenen, dat is Boerenpsalm. Felix Timmermans, je waarschijnlijk wel bekend van Pallieter, schreef deze roman in 1935. Als je Pallieter maar niks vond, is er reden te meer om nu zeker wel Boerenpsalm te lezen, een veel rustiger, aangrijpender en in veel opzichten meer literair verhaal.
Boer Wortel is met beide voeten neergepoot in zijn geboortegrond. Hij leeft van het land en het land leeft van hem. Dat verloopt niet steeds in harmonie. Daarbovenop is Wortels vrouw Fien zijn impulsieve tegenpool. Hun zoon Fons ligt in de knoop met zijn omgeving maar vooral met zichzelf, en leidt Fien en zichzelf tot hun ondergang. Wortel hertrouwt met Frisine, de vrouw van zijn overleden zoon Fons, maar ook dat loopt niet van een leien dakje. Toch slaat Wortel zich erdoor met een opmerkelijke levenslust en moed.
Menselijke thema’s alom. De inleiding van Bart Van Loo, het nawoord door Gaston Durnez en de prachtige illustraties van Koen Broucke krijg je er zomaar bovenop.
Cécile & De tocht van Kareem - Ish Ait Hamou
Dat Ish Ait Hamou meer kan dan dansen, bewees hij eerder al. Zo schreef hij in 2015 Cécile. Dat was zo’n succes dat er een unieke heruitgave van verscheen met prachtige illustraties van Penelope Deltour. En je ontdekt nog veel meer over de geliefde personages uit Cécile.
De elfjarige Djibril droomt van de wereld buiten zijn kleine dorp in het diepe zuiden van Marokko. Hij staat bekend als een nieuwsgierige en avontuurlijke jongen, vol kinderlijk enthousiasme. Net deze eigenschappen gooien zijn leven totaal onverwacht overhoop. Djibril komt terecht in Spanje, waar hij jarenlang werkzaam is op een Haciënda, waarna hij afreist naar Parijs. Hier ontmoet hij Cécile. De jonge Française intrigeert hem. Ze is nauwer vervlochten met zijn leven dan hij vermoedt.
De terugvlucht - Ines Nijs
Op korte tijd veranderde de wereld enorm. En verandering is niet altijd gemakkelijk. Misschien vraag jij je af en toe af of je niet achter de feiten aanholt?
Vliegenier Victor Heylighen alleszins wel. Hij was een van de pioniers die de hemel bestormden. Hij hielp de Congoroute tussen Brussel en Leopoldstad uitbouwen, de belangrijkste luchtverbinding van Sabena. Maar na de Tweede Wereldoorlog is de evolutie in de luchtvaart niet meer te stoppen. Het leven van Victor raakt uit balans wanneer de vooruitgang waarin hij niet gelooft hem aan zijn lot overlaat. Wat moet hij met al die nieuwerwetse boordapparatuur? Tot overmaat van ramp raakt ook zijn persoonlijke leven uit balans. Victor gaat op zoek naar een nieuw evenwicht.
Ines Nijs schreef deze aangrijpende en verrassende actuele roman. In de Cultuurgids voelden we haar hierover aan de tand. Het volledige interview lees je hier.
Een onverwachte broederschap - Amin Maalouf
Vandaag staan we op de drempel van een wereldwijde schipbreuk die alle domeinen van de beschaving treft. Dat vindt Amin Maalouf. Hij schreef er het boek Schipbreuk der beschavingen over in de reeks Davidsfonds Essays. Kan je je daar moeilijk iets bij voorstellen? Stel je dit dan voor:
Alec, een perstekenaar met een indrukwekkende staat van dienst, vestigt zich op een afgelegen eiland in de Atlantische Oceaan. Met zijn buurvrouw heeft hij amper contact. Zij schreef jaren geleden een cultboek en trok zich vervolgens uit het publieke leven terug. Dan maakt een gigantische stroompanne elke communicatie met de rest van de wereld onmogelijk. Er dreigt een kernoorlog die niet aan het eiland voorbij zal gaan. De twee zijn op elkaar aangewezen. Wie zal de wereld redden?
Dat is het verhaal dat je leest in Een onverwachte broederschap. Een verhaal dat Maalouf verzon om gestalte te geven aan zijn schipbreuk der beschavingen. Stof tot nadenken.
Viel je iets op? Elk boek in dit abc heeft een zekere literaire waarde én gaat over een maatschappelijk thema. Het zijn (moderne) klassiekers. Dát maakt een goed leesgroepboek! Zo leer je in je leesgroep niet alleen nieuwe mensen en nieuwe boeken kennen, maar ook nieuwe zienswijzen. De moeite waard. Zin om deel uit te maken van een toffe leesgroep? Of om zelf eentje te beginnen? Neem een kijkje op www.davidsfonds.be/leesgroepen voor meer informatie.