Voor jou gelezen: Vluchtweg
Om de jeugdboekenmaand in stijl af te sluiten, nam onze stagiaire Oke het boek ‘Vluchtweg‘ van Goedele Ghijsen mee naar haar kot. Ze las het tussen de leuke kotavonden door, ondanks dat ze al in jaren geen jeugdboek meer had gelezen… Vond ze het boek een succes of een flop? We laten Oke aan het woord:
Sinds ik 10 jaar oud was, heb ik geen kinderboek meer gelezen. Zelfs geen meer vastgehad, denk ik. Ik ontwikkelde snel een hoog leesniveau en schakelde, ondanks enige frustratie van mijn leerkrachten, al vroeg over naar volwassenenliteratuur. Toen ik Vluchtweg mee naar huis kreeg was ik dan ook sceptisch en overtuigd dat ik met dit boek niet dezelfde diepgang en complexiteit zou ervaren als ik gewend ben. Gelukkig heb ik ongelijk gekregen!
“Elke zwakte vormt een gevaar…”
Vluchtweg volgt het verhaal van drie klasgenoten: Jana, Miro en Nadesh. Elk worstelen ze thuis met problemen: Nadesh verblijft in een asielcentrum zonder zijn familie, Jana heeft een alcohol- en seksverslaafde moeder en neemt daarom de zorg voor haar broertje op zich en Miro verhuist elk schooljaar van school om de pesters te omzeilen. Ik denk dat elke lezer zich wel in meer of mindere mate kan identificeren met een van hen. De klas biedt aanvankelijk een vluchtweg voor hun moeilijke thuissituaties, maar Jana en Miro vechten er een bikkelharde strijd uit met macht en populariteit als inzet. En ook de aandacht van Nadesh, de nieuwe knappe mysterieuze jongen, is het waard om voor te strijden. Na verloop van tijd ontspoort het conflict en kent het een akelig einde. Hopelijk kent het verhaal een vervolg…
Dagboek
Het boek leest als een trein! Het is geschreven in dagboekvorm, waarbij de drie hoofdpersonages afwisselend hun perspectief bieden op dezelfde gebeurtenissen. Die stijl maakt het verhaal erg boeiend: je krijgt informatie van alle kampen en kan ook in de hoofden van de personages kijken. Je weet dus meer dan de protagonisten. Iets wat ik altijd heel interessant vind. Juist doordat het verhaal zo dicht aanleunt bij de realiteit, krijgt het soms een griezelig kantje. Als iemand die zelf nooit echt populair is geweest in het middelbaar, was het soms wat slikken toen ik de passages van Miro las. De emoties die zij ervaart kan ik mij levendig inbeelden. Ik denk dat heel wat jonge lezers een gelijkaardige ervaring bij dit boek gaan hebben.
Helden of schurken?
Het thema van de jeugdboekenmaand, helden en schurken, komt sterk terug in het verhaal: de drie hoofdpersonages zijn zowel held als schurk. Jana zorgt thuis voor haar broertje omdat haar alcoholverslaafde moeder die rol niet opneemt. Maar ze maakt Miro wel de dupe van haar jaloezie. Miro probeert te overleven in de bikkelharde klasjungle en laat zich niet doen door Jana, maar haar wraakacties moeten niet onderdoen voor de pesterijen van Jana. En Nadesh heeft dan wel op heroïsche wijze een loodzware vlucht uit zijn moederland ondernomen, maar kijkt de andere kant op telkens Jana haar klauwen in Miro zet. Vluchtweg toont aan hoe goed en kwaad soms hand in hand gaan en dat je de wereld niet zwart-wit moet bekijken…
Geïnteresseerd om het boek te lezen? Klik dan snel hier! Of maak kans om ‘Vluchtweg’ te winnen met onze wedstrijd voor de jeugdboekenmaand. Benieuwd naar de andere jeugdboeken die het Davidsfondsteam heeft gelezen in het kader van de jeugdboekenmaand? Lees dan snel de blogposts over Het sleutelbeengebaar en Uit het niets.