Voor jou gelezen: Een onschuldige moord
Toast Literair, dat betekent samen klinken op een nieuw jaar, een goed boek, een interessante schrijver en vooral: op boeiende verhalen. Tijdens het weekend van 21 t.e.m. 23 januari vind je verschillende (online) activiteiten over literatuur, maar we konden niet wachten om dit boekverslag met je te delen. Een onschuldige moord is een intrigerend moordmysterie van auteur Chris De Bruyn.
Tekst: Marjolein Goris
Een atypisch moordmysterie
Je komt het niet vaak tegen in moordmysteries: op pagina één weet je al wie de moordenaar is. En straffer nog: hij bekent ook direct. Het hoofdpersonage Thomas Lassiter is soldaat en ex-schrijver. Wanneer hij terugkeert uit de Eerste Wereldoorlog wordt hij opgenomen in de psychiatrische instelling Saint Dymphna. Na zes maanden zorgt zijn broer ervoor dat hij ontslagen wordt uit de instelling en strijkt hij neer in het kleine Engelse dorpje Little Wycombe, aan de rand van Londen. Maar de eerste avond loopt het al mis.
Thomas brengt een bezoek aan zijn nieuwe onderbuurman, een oude oorlogsheld, die herinneringen aan de oorlog oproept. Thomas doodt de oude man in een vlaag van zinsverbijstering. Maar de volgende dag lijkt hij een waterdicht alibi te hebben. De details van de moord komen niet overeen met wat hij zich herinnert. Hij beslist als ex-schrijver van moordmisdaden zelf op zoek te gaan naar de waarheid. Desondanks de bekentenis van Thomas op pagina één blijft het boek dus een grote puzzel die je samen met het hoofdpersonage oplost.
Mentale gezondheid
Een groot thema in deze roman is mentale gezondheid. Het is niet onbekend dat soldaten wel vaker lijden aan een posttraumatische stressstoornis nadat ze terugkeren van het front.
Een belangrijk detail hierbij dat je in de roman zeker niet mag missen is de naam van de psychiatrische instelling: Saint Dymphna. Of in het Nederlands: Sint-Dimpna. Doet het een belletje rinkelen? Sint-Dimpna is de patroonheilige van de geesteszieken. Een interessant detail dus dat Chris de Bruyn het ziekenhuis naar deze heilige vernoemt.
Voor wie de legende van de heilige Dimpna niet kent, doe ik die kort even uit de doeken: Dimpna was een Ierse prinses. Haar vader wilde haar huwen, nadat haar moeder gestorven was. Dimpna slaat de aanzoeken verschillende keren af en vlucht naar het Kempische Geel. Maar als haar vader haar vindt en nog een laatste onbeantwoord huwelijksaanzoek doet, onthoofdt hij haar. Omdat Dimpna steeds de duivel of de waanzin van haar vader heeft afgewezen, wordt zij gezien als de patroonheilige van de geesteszieken. Ze wordt steeds afgebeeld met een zwaard en een duivel aan haar voeten.
Schuld of onschuld?
En dan komt natuurlijk de grote vraag: in hoeverre is Thomas Lassiter schuldig? Heeft hij de moord gepleegd? En als hij de moord pleegde, is hij wel echt schuldig? Want als je mentaal niet gezond bent, in hoeverre kan je dan als toerekeningsvatbaar beschouwd worden? Een vraag die vandaag de dag vaak gesteld wordt in veel rechtszaken. Maar was dat ook na de Eerste Wereldoorlog al? Gaat Thomas vrijuit? Of komt zijn geheim nooit uit? Je ontdekt het allemaal zelf in Een onschuldige moord van Chris De Bruyn.
Wil je graag ook dit boek lezen en samen met Thomas op zoek gaan naar de echte gebeurtenissen? Koop het boek dan nu op onze website. Meer literaire verhalen ontdekken? Op 21, 22 en 23 januari is het Toast Literair, met verschillende verhalende activiteiten bij jou in de buurt en online. Meer informatie op toastliterair.be
Extra cultuurtip: Goossen Van der Weyden, kleinzoon van de beroemde Rogier van der Weyden, schilderde rond 1505 het altaarstuk van de Heilige Dimpna voor de abdij van Tongerlo. Het kunstwerk werd recent gerenoveerd dankzij The Phoebus Foundation. Kom meer te weten over Sint-Dimpna en de renovatie van het altaarstuk tijdens de cursus in Geel op donderdag 21 en 28 april van 14 tot 16 uur.