Ovenburen rond de bakoven
Davidsfonds-vrijwilliger Ann Rombaut zette met Giel Creemers, Toon Verlaak en de andere Molenvrienden een project op poten via Geef om erfgoed. Dat las je in al in Het Accent van december. Maar we gaan hier graag nog wat dieper in op de samenwerking met Geef om Erfgoed en hoe het idee voor de bakoven ontstond.
Toon: Alles is gestart met een aantal molenaars en bakkers een aantal jaren geleden tijdens een Erfgoeddag. Toen stond er een bakker met zijn mobiele bakovens bij onze molen. Omdat deze mobiele toestellen zo goed als versleten waren, broeide die dag het idee om naast de molen een bakoven met bakschuur te bouwen als vaste installatie. We waren daar als Molenvrienden al langer mee bezig omdat we het verhaal van graan tot brood willen vertellen.
Hoe is de samenwerking verlopen?
Toon: Geef om erfgoed zorgde voor het platform en de ondersteuning en wij zorgden voor een mooi project. Zonder hen hadden we dit nooit voor elkaar kunnen krijgen.
Ann: We zijn bij elke stap heel goed begeleid. Iedere week hebben we een kort overlegmoment en dan overlopen we iedere fase van het project. We bekijken waar we staan en welke stappen we nog moeten nemen om ons doel te bereiken. Een groot deel van de communicatie gebeurt digitaal, maar daar zijn tegenwoordig alle middelen voor aanwezig.
Giel: We zijn rustig van start gegaan in april van dit jaar begonnen. In het begin was het vooral plannen. Wat gaan we doen, hoe gaan we dat doen en wanneer?
Toon: Sinds augustus zijn we er dan echt ingevlogen en op 12 september werd het startschot voor de campagne gegeven. Die loopt voor elk project tussen 90 en 120 dagen.
Iedere investeerder krijgt van jullie een reward. Hoe gaat dat in zijn werk?
Giel: Iedereen die ons steunde via Geef om erfgoed, krijgt daar een reward voor terug. Dat is een soort van beloning.
Ann: Steunen kon al vanaf 10 euro. Daarvoor krijg je na de bouw van de oven een versgebakken broodje uit de oven in de plaats. Of voor 250 euro kan je met 8 personen een dorpswandeling doen met workshop en degustatie. Zo tonen wij onze dankbaarheid aan iedereen die ons steunt en worden ze verder bij het project betrokken.
Toon: We gingen ook bij de bedrijven langs. Zij krijgen via deze weg een mooie belastingvermindering.
Waarom moet er in Kaulille een bakoven komen?
Ann: Het zou in de eerste plaats een sociaal project moeten zijn, waarbij we de oven ter beschikking stellen van alle inwoners van Bocholt. En zo komen we weer terug bij onze projectnaam, Ovenburen rond de bakoven.
Giel: We willen echt samenwerken met alle stakeholders uit de gemeente. Zo kijken we naar vakscholen voor het maken van houten constructies en de plaatselijke landbouwschool maakt voor ons een graanveld. Maar ook de gemeente zelf is een belangrijke partner. Zij zorgen als eigenaar van de grond voor logistieke ondersteuning en het onderhoud.
Toon: En we vergeten natuurlijk de lokale verenigingen niet. Zij kunnen hier workshops en initiaties volgen. De Landelijke Gilde brengt ons als structurele partner dan weer in contact met de boeren uit de regio. Dit moet echt een plaats worden waar mensen terug samenkomen en waar vooral plaats is voor beleving.
Giel: We zijn fan van de korte keten en werken bijna uitsluitend met streekproducten. We hadden de molen, we hadden de groep errond, we hadden het graan, het molenkoekje en het streekbier. Eigenlijk was bijna alles al voorhanden, behalve de oven zelf.
Wat brengt de toekomst?
Toon: Dit is een modulair project. Dat betekent dat we beginnen met een bakoven met luifel, maar daar eindigt het niet. Alles is voorzien opdat we de site stapsgewijs kunnen uitbouwen. Zo willen we evolueren naar een bakoven met bakschuur, waar we onze activiteiten het hele jaar door kunnen organiseren.
Giel: Naast het sociale aspect, willen we inzetten op educatie. Dat gaat van wisselende expo’s rond de verschillende stappen en materialen in het proces van graan tot brood over bakopleidingen tot lezingen over de streekproducten.
Ann: Dus ook als is de campagne reeds afgelopen, we gaan de komende jaren nog genoeg centjes nodig hebben. Mensen die ons project een warm hart toedragen, kunnen nog steeds een overschrijving doen. Alle steun is welkom en we verwelkomen je met open armen bij onze volgende baksessie.
Steunen kan via een overschrijving op rekening BE84 7340 5215 2259 met vermelding van je naam, adres en de gewenste reward. Meer info bij Davidsfonds Bocholt zelf.