Voor jou gezien: twee expo’s waar je meer uithaalt

Bozar Hockney

Voor jou gezien: twee expo’s waar je meer uithaalt

Gepubliceerd door Davidsfonds op 4 november 2021

Er zijn veel interessante expo’s dit najaar en dat zorgt voor heel wat keuzestress. Wat is er leuker dan méér te halen uit een tentoonstelling, in plaats van enkel je bezoek? Tijdens het dagevenement van Davidsfonds Academie ‘KNAL! Cultureel stadsfestival Leuven’ en het webinar ‘David Hockney: tijdloze kunst’ komen experten aan het woord en loop je met een rugzakje vol kennis doorheen de verschillende expo’s in M Leuven en Bozar.

Tekst: Marjolein Goris

Dubbeltentoonstelling Hockney in Bozar

Bozar kondigt de grootste verrassing van de dag al aan boven de ingang.

De David Hockney tentoonstelling is de verrassing van het jaar. Eerst ontdek je er de collectie van Tate Modern. Daar hangen enkele interessante werken die ik niet direct verwacht had. Bij Hockney dacht ik aan zwembaden en felle kleuren. Hoewel je die natuurlijk ook in de expo vindt, vallen de zwart-wit werken het hardste op. Het is logisch dat kunstenaars verschillende fases doorlopen, en toch stond het in groot contrast met de Hockney die ik altijd dacht te kennen uit mijn estheticalessen van vroeger. Ik ben zeer benieuwd hoe de kunstenaar zijn stijl zo evolueerde. Waarom een plotse ommezwaai van zwart-wit naar kleur? Was het omdat hij er moeite mee had om glas, water en andere doorzichtige objecten te capteren, en dat makkelijker was met kleur? Of tekent hij nog steeds in zwart-wit, maar zijn die werken gewoon minder gekend bij het publiek?

Het eerste deel van de dubbeltentoonstelling was dus al razend interessant, maar pas tijdens het tweede deel zette ik grote ogen op. Ik had al gehoord dat David Hockney tegenwoordig op iPad tekent. Geen grote verrassing in deze tijden? Dat dacht ik eerst ook, tot ik voor het eerste kunstwerk stond. Zet je een stap naar achter, dan bewonder je een prachtig schilderij. Zet je een stapje dichter, dan merk je opeens dat de penseelstreken niet van een echt penseel komen. Je ziet het digitale wel, maar je hersenen lijken dat in eerste instantie niet op te merken. De kleurrijke stijl van Hockney verandert niet, alleen het medium verandert. Het vergt naar mijn mening veel talent om een tabletkunstwerk er hetzelfde te doen uitzien als een echt schilderij zonder dat het charme verliest.

Omdat deze dubbeltentoonstelling vol verrassingen zit, is het volgens mij wel interessant om een rondleiding met gids te boeken. Heb jij even geluk, want op 9 november van 19.30 tot 21 uur komt een expert je meer vertellen over het leven en werk van David Hockney tijdens het webinar van Davidsfonds Academie. Op 16 november krijg je een digitale rondleiding en wie dan ook de werken in het echt wil bewonderen – en ik kan alleen maar zeggen: doen! – kan op 27 november mee met de gids doorheen de tentoonstelling in Bozar. Dat laatste moet je wel nog even extra bijboeken nadat je ingeschreven bent voor het webinar.

Ontdek meer Hockney tijdens het webinar op dinsdag 9 november van 19.30 tot 21 uur. Meer informatie.

Opgelet: heb je je Covid Safe Ticket mee? In Brussel is het namelijk verplicht om je CST te tonen wanneer je het museum wil bezoeken.

Verbeelding van het universum tijdens KNAL!

M Leuven versierd in thema van het Knal! Stadsfestival.

‘Knal! Stadsfestival van de Big Bang’ in Leuven kadert helemaal in het onderwerp van de Big Bang en het universum. De expo ‘Verbeelding van het universum’ in M Leuven is dan ook een prachtige versmelting van wetenschappelijke inzichten doorheen de geschiedenis tot de 17de eeuw. Aan de hand van kunst neem je een kijkje in hoe mensen gedurende eeuwen naar het universum keken.

De tocht doorheen de geschiedenis start bij de Egyptenaren. Wanneer je de expo binnenwandelt, bots je namelijk direct op een prachtig versierde sarcofaag. Opvallend is dat het geloof van de Egyptenaren in schril contrast staat met de christelijke traditie. Waar Egyptenaren geloven dat goden verantwoordelijk zijn voor het bewegen van de hemellichamen, krijgen de hemellichamen bij de christenen geen goddelijke status meer. De mens wordt tot evenbeeld van God gemaakt en zo samen met de aarde in het centrum van het universum geplaatst. Via prachtige manuscripten en schilderijen ontdek je meer over dat wereldbeeld. Ik kon er wel uren naar blijven staren. Vanaf dan geven de kunstwerken iedere wetenschappelijke vooruitgang mee: van Ptolemaeus, over Galilei, Copernicus en Kepler helemaal tot Christiaan Huygens die zelf een telescoop maakte en zo de maan Titan ontdekte! Zijn telescooplens bewonder je op het einde van de rondgang: een hoogtepunt uit de hele expo.

Opvallend vind ik dat er nergens gepraat wordt over het beeld van de platte aarde. Al in heel oude kunst wordt onze aarde als een bol gepresenteerd. Misschien bracht dat de expo te ver? Of was het niet relevant? Een interessante vraag die je tijdens het dagevenement van Davidsfonds Academie aan de curator prof. dr. Jan Van der Stock kan stellen.

Verder staat er die dag nog heel wat interessants op het programma: tijdens de lezing met astrofysicus Leen Decin kom je meer te weten over het wereldbeeld van Copernicus, Galilei en Kepler. Interessant, want in de namiddag zal je dat wereldbeeld weerspiegeld zien in de kunst van de expo. Waar de tentoonstelling in M Leuven eindigt, pikt een andere tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek de draad weer op. Daar gaat het verhaal verder, over de interessante ontdekkingen van de Big Bang door Georges Lemaître. Je bezoekt uiteraard beide expo’s voor de totaalbeleving.

Ga mee naar de expo met het dagevenement op donderdag 25 november van 9.15 tot 17.45 uur. Meer informatie.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen