Leeskring in de kijker: de Aalbeekse Leeswolven
Fervente lezers, opgelet! Leer je graag nieuwe auteurs of boeken kennen? Praat je graag met anderen over wat je gelezen hebt? Ben je wel te vinden voor een lekker hapje en drankje? En uiteraard lees je graag en veel … Misschien is een leeskring dan iets voor jou! Want leesplezier, dat beleef je samen. Een hele maand zetten we de leeskringen in de kijker, want Davidsfonds heeft er een 70-tal, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Weet je niet goed wat je kan verwachten? Vijf leeskringen vertellen je over hun reilen en zeilen in drie verschillende blogberichten.
Tekst: Laura Huygen
De Leeswolven: jong gelezen, oud gedaan
Nieuw in Aalbeke sinds een jaar: de Leeswolven. De wat? Stefaan Desramault, oprichter van de Leeswolven, vertelt het je. Wat je alvast hoort te weten, is dat je met een leeskring alle mogelijke kanten op kan. Zeker als je met kinderen of jongeren werkt. Taal is waardevol en kinderen zijn de toekomst: ga er creatief mee om en je krijgt de ideale combinatie.
De Leeswolven, wat is dat precies?
Stefaan: “De Leeswolven, dat is een tool voor kinderen om een boek te lezen en er daarna nog even verder over na te denken. Concreet betekent het dat kinderen na het lezen van een boek ons zelfgemaakte formulier invullen. Dat boordevol leuke vraagjes staat die polsen naar hun mening. Het was mijn idee, maar dankzij Pierre Ruysschaert, de voorzitter van Davidsfonds afdeling Aalbeke, hebben we het inhoudelijk verfijnd.”
Waarom ben je gestart met het initiatief?
“Wel, uit allerlei onderzoek blijkt dat (begrijpend) lezen de laatste jaren stevig achteruitgaat bij onze kinderen. En daar wilden we iets aan doen. Vandaar de Leeswolven: een initiatief om op een leuke manier het lezen bij jonge Aalbekenaren van het vijfde en zesde leerjaar een duwtje in de rug te geven. Uiteraard mogen ook andere jonge lezers meelezen en hun oordeel insturen. Je hoeft niet van Aalbeke te zijn, om een Leeswolf te zijn. En alles is volledig vrijblijvend, je bent nergens toe verplicht als je het formulier invult.”
Is het een one-man-job, of werk je samen met anderen?
“Aanvankelijk deed ik alles alleen, maar al snel kreeg ik steun van de voorzitter van Davidsfonds Aalbeke. We werken ook samen met de plaatselijke school ’t Biekorfje, de ouderraad daarvan, de bibliotheek, met de gemeentes Aalbeke en Kortrijk, en met Mix Kids. We denken erover na om de samenwerking nog verder uit te breiden, naar de middelbare scholen en hun leerkrachten Nederlands waar onze zesdeklassers dit schooljaar starten. Het zou ook fijn zijn om de werking uit te breiden naar lagere scholen uit buurgemeenten.”
Hoe bereik je de kinderen?
“Ik ga zelf op bezoek in de klassen van de derde graad om het projectje uit te leggen. Dankzij die bezoekjes en extra stimulans van de leerkrachten kwamen er Leeswolven bij, of ze werden warm gemaakt door vriend(inn)en of ouders. Via het e-mailadres van de Leeswolven sturen we regelmatig wat nieuws. Soms stuurde ik ook een mailtje naar een Leeswolf, als antwoord op een vraag, of zomaar, als ik vond dat ze een leuk antwoord hadden gegeven of als ik vond dat ze voor hun leeftijd een goed boek hadden gelezen.”
Doen jullie nog iets anders met de kinderen, buiten het lezen en het formulier?
“Inderdaad. De Leeswolven, dat is meer dan enkel boeken lezen en beoordelen. Zo werd in juni 2021 Marc De Bel gevraagd voor een activiteit van Junior Journalist, waar ook de Leeswolven aanwezig waren. We sloten het vorige schooljaar af op 9 juli met een ‘wolvenparty’ in het bos. Daarbij waren een voorleessessie, een speeddate rond boeken en een creatieve sessie door Mix Kids voorzien voor de kinderen. Eindigen deden we gezellig, met een hapje en drankje. In de toekomst willen we graag een activiteit realiseren op de ‘boekenbeurs’ van Kortrijk, los van de schoolse context, exclusief en op maat van de Leeswolven. Dat ze bijvoorbeeld een schrijver of illustrator kunnen ontmoeten die vertelt hoe hij of zij aan een boek begint of aan de slag gaat met de kaft van een boek. Alle ideeën of hulp om dit te realiseren zijn welkom.”
Hoe krijg je kinderen aan het lezen volgens jou?
“Kinderen krijg je aan het lezen door ze genoeg suggesties te geven van boeken, rond een bepaalde schrijver of rond een bepaald thema bijvoorbeeld. Dankzij lezen worden kinderen taalvaardiger, terwijl ze kennis opdoen en hun horizonten uitbreiden. Ze leren een rijkere taal te hanteren en kunnen zich schriftelijk beter uitdrukken.”
Wat maakt een Leeswolf een Leeswolf?
“Echte Leeswolven vinden het leuk. Ze zijn aanwezig bij de activiteiten die we organiseren en lezen veel. Enkelen lezen een boek en vullen het formulier in, maar laten dan niets meer van zich horen.”
Zijn er veel Leeswolven?
“Ondertussen zijn er 60 Leeswolven en werden er ruim 180 boeken gelezen en beoordeeld via het formulier. Ieder ingevuld formulier heb ik gelezen. Zo weet ik meteen ook van welke schrijvers de kinderen boeken lezen, of wie hen stimuleerde om dat boek te lezen. Zelf lees ik graag hun, soms stuntelige, antwoorden op de open vragen. Hieronder een leuke selectie op de vraag: wil je zelf een schrijver worden, en zo ja, hoe pak je dat dan aan?”
- Het zou leuk zijn om schrijvertje worden maar het is niet het eerste waar aan ik denk als ik een werk voor later moet kiezen.
- Ik vind boeken lezen tof maar zelf eentje schrijven niet. Het is te saai vind ik je moet de hele tijd zitten en ideeën zoeken, niet echt voor mij dus
- bwa denk niet dat ik een boek zal schrijven
- Om eerlijk te zijn droom ik er niet van. Maar ik voel me nu een echte lees wolf.
- ja, maar ik weet niet goed hoe ik het zal aanpakken. maar ik denk niet zoals dit boek
- ik zou een boek schrijven dat een beetje met mijn gevoelens en mijn leven te maken heeft
“Zelf vond ik het leuk om heel wat kinder- en jeugdboeken te lezen. Wat blijkt: boeken die zij leuk vinden, vind ik niet altijd top, en omgekeerd. Maar over één ding zijn we het wel eens: de reeks Warrior Cats van Kate Cary en Cherith Baldry, en de reeks Broederband van John Flanagan zijn echt goed.”
Heb jij (klein)kinderen die graag (of minder graag) lezen? Laat ze kennismaken met de Leeswolven en kijk hoe ze een extra dimensie aan lezen ontdekken. Het formulier van de Leeswolven vind je hier terug.
Benieuwd naar andere leeskringen? Hou dan de blog in de gaten, want nog vier andere leeskringen vertellen je graag over hun reilen en zeilen. Wil je weten of er een leeskring in jouw buurt is, kijk dan zeker eens hier.
Leesplezier stimuleren bij jongeren? Koop een Davidsfonds schoolbbibon en schenk die aan een school in je buurt! Meer informatie.