Op ontdekking langs Kruisemse kunstroutes

kruisemse kunstroutes

Op ontdekking langs Kruisemse kunstroutes

Interview met Hervé Claeys (voorzitter van Davidsfonds Kruishoutem) en Bart Begine (voorzitter van Davidsfonds Huise-Ouwegem-Zingem)

Gepubliceerd door Davidsfonds op 19 mei 2021

In onze krant Het Accent laten we altijd een medewerker van onze organisatie aan het woord. In Het Accent van mei vertellen Hervé Claeys en Bart Begine je meer over hun route ‘op ontdekking langs Kruisemse kunstroutes’. Lees hier het volledige interview!

Kruisem werd dankzij jullie deze lente omgetoverd tot een waar openluchtmuseum. Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

“Het idee voor deze kunstroutes is ontstaan tijdens een digitale bestuursvergadering in november 2020. We zochten naar alternatieve activiteiten zodat we onze leden toch nog iets konden aanbieden. Toen bedachten we een kunstproject en begonnen hiervoor lokale kunstenaars te contacteren. Daarna werden de wandel- en fietsroutes uitgestippeld. Het eindresultaat is ‘Langs Kruisemse wegen genieten van kunst’.”

Maar liefst veertig kunstenaar werken mee. Kostte het veel moeite om hen te laten instappen in het project?

“Dat verliep vrij vlot. De kunstenaars werden door onze bestuursleden aangesproken, maar ook de gemeente Kruisem en de cultuurregio Leie en Scheldeland hielpen mee. Sommige kunstenaars hebben zelf ‘collega’s’ aangemoedigd om deel te nemen. Zo kwamen we aan 40 kunstenaars die enthousiast waren omdat ze eindelijk hun werk nog eens aan een groot publiek konden tonen. We kochten kunstboeken van Davidsfonds om de kunstenaars te bedanken voor hun deelname.”

Welke kunstdomeinen komen aan bod?

“Zeer diverse kunstvormen: fotografie, schilder- en beeldhouwkunst, borduurwerk, literatuur en poëzie, illustratieve kunst,… Ook aan de jeugd werd gedacht, want Marc De Bel doet mee. Elke kunstenaar stelt een aantal werken op coronaveilige wijze tentoon langs de routes. Dit kan voor een (winkel)raam zijn, in de publieke ruimte of in de eigen tuin.”

Hebben jullie tips voor anderen die aan de slag willen met een gelijkaardig initiatief?

“Denk aan de verschillende doelgroepen en maak de wandelingen niet te lang: 5 à 7 kilometer is ideaal. Integreer het landschap als cultureel erfgoed in de wandeling, dan vinden natuur- én cultuurliefhebbers de wandeling leuk.

Denk creatief na over het kunstaanbod en betrek er ook minder voor de hand liggende kunstenaars bij. Zo hebben we in de buurt een instelling die personen met een handicap huisvest. De bewoners hebben hun eigen kunstwerkjes gemaakt en dit hebben we mee geïntegreerd in de route.”

Wat kwam er nog kijken bij het uitwerken voor het project?

“Na de selectie van de kunstenaars hebben we de routes mee uitgestippeld via Routeyou.com. Dit was een titanenwerk omdat we ook de biografie van de kunstenaars en foto’s van hun werken mee opnamen. Boudewijn De Nys, ondervoorzitter van Davidsfonds Huise-Ouwegem-Zingem en gewestvoorzitter van Vlaamse Ardennen, verdient hiervoor een speciale pluim. Er is tevens een gratis wedstrijd: deelnemers die een foto posten op één van onze Facebookpagina’s kunnen mooie prijzen winnen.”

Hoe verliep de samenwerking tussen beide afdelingen?       

“Uitstekend. Wat aarzelend startte, is uitgemond in de grootst opgezette activiteit in de geschiedenis van beide afdelingen. De kans is groot dat we volgend cultuurjaar tot een nieuwe Davidsfondsafdeling Kruisem fuseren. Dit project heeft ons geleerd dat onze focus meer moet liggen op toegankelijke activiteiten en cultuur op lokaal niveau. Er is zoveel plaatselijk talent dat vaak onderbelicht blijft. De bevolking is veel meer betrokken bij dergelijke activiteiten en dit zal zeker een positieve weerslag hebben op het ledenaantal.”

Wat is de respons tot nog toe?

“De respons is fantastisch en boven alle verwachtingen. We overschreden de kaap van 15.000 hits op Facebook en al meer dan 6.000 mensen hebben onze wandel- en fietstochten gedownload. We ontvangen heel wat leuke reacties, onder meer van onze burgemeester. Ook de kunstenaars zelf zijn heel opgetogen want bezoekers uit alle provincies komen naar Kruisem. Er is veel belangstelling om in de mooie natuur van de Vlaamse Ardennen cultuur te beleven.”

Hebben jullie nog een volgend groots initiatief op de planken liggen?

“Dit smaakt zeker naar meer. Een volgend initiatief is het opzetten van de tentoonstelling ‘Human Migration’ in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Deinze. Hiervoor werken we samen met onder meer de Davidsfondsafdelingen Deinze en Landegem.”

Ik hoor hier twee terecht fiere voorzitters.

“We zijn heel trots dat we echt alles in eigen beheer gedaan hebben maar het heeft heel wat logistieke en organisatorische inspanningen gevraagd, zeker omdat we enkel digitaal konden vergaderen. Onze vrijwilligers hebben veel bijgeleerd: digitale marketing, werken met Routeyou, Canva,… Dit kon enkel gerealiseerd worden met een grote ploeg geëngageerde bestuursleden. Cultuur kan dus niet enkel mensen maar ook afdelingen verbinden in de moeilijkste omstandigheden.”

Proficiat met deze knappe activiteit!

Ga je graag zelf op stap langs de Kruisemse wegen? Ontdek de route van ‘Langs Kruisemse wegen genieten van kunst’ nu op RouteYou! (klik hier)

Foto: Andre Brunfaut

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen