Junior Journalist: tips voor een goed interview

fb-banner-junior-journalist.webp

Junior Journalist: tips voor een goed interview

Gepubliceerd door Davidsfonds op 22 oktober 2020

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en Brussel. Davidsfonds afdelingen roepen al 35 jaar jongeren uit het 5de leerjaar basisonderwijs tot het zesde jaar secundair onderwijs op om in hun pen te kruipen. Dit jaar is er terug een nationale prijsuitreiking, maar voordat we een winnaar uitroepen, moeten de jongeren natuurlijk eerst deelnemen aan een lokale voorronde en hun schrijfkriebels de vrije loop laten gaan. De deelnemers uit het 3de en 4de jaar secundair onderwijs dagen we uit om een interview af te nemen. Maar hoe begin je juist aan zo’n interview?

Tekst: Marjolein Goris

Enkele tips van onze meter Mariam El Mandoudi (editie 2020-2021)

Bereid je goed voor

We raden je aan om voor je interview al wat achtergrondinformatie op te zoeken over de persoon die je wil interviewen en het onderwerp waarover je wil praten. Als de geïnterviewde dan uitweidt over het onderwerp of over zijn/haar leven, ben je al op de hoogte en kan je snel diepere, interessantere vragen stellen. Bereid dus niet alleen een lange vragenlijst voor waar je je stipt aan houdt, maar ga in gesprek met de geïnterviewde. Natuurlijk is het wel handig om enkele vragen klaar te hebben waar je op kan terugvallen, dus vergeet zeker niet om die vragenlijst op te stellen.

Let op de 5 W-vragen

Jij hebt onderzoek gedaan naar de persoon die je interviewt, maar je lezerspubliek kent hem/haar misschien niet zo goed. Beantwoord in je geschreven tekst daarom altijd de 5 W-vragen: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Zo neem je de lezer mee in je verhaal zonder dat hij/zij nog informatie moet googelen.

Bijvoorbeeld: Vergelijk “Mariam El Mandoudi zegt dat ze haar job leuk vindt.” en “Mariam El Mandoudi, nieuwsanker bij Karrewiet, zegt dat ze haar job leuk vindt, omdat ze graag onderwerpen begrijpbaar maakt voor het jongere kijkerspubliek.”

Kies een rustige plek

Kies een rustige plek waar je je interview afneemt en waar je je goed voelt, het is namelijk heel belangrijk dat je goed verstaat wat de andere persoon vertelt. Kan je gesprekspartner niet fysiek afspreken? Geen probleem, een interview via een videogesprek gaat minstens even vlot als in levenden lijve. Kies een rustig plekje bij je thuis om je achter je computer te zetten zodat je huisgenoten niet plots ongevraagd opduiken en je storen. De ideale plek gevonden? Interviewen maar!

(c) Shutterstock

Niet goed begrepen? Herhalen!

Begrijp je niet goed wat de geïnterviewde jou vertelt? Snap je niet wat hij/zij bedoelt of praat hij/zij net te stil om alles te horen? Herhaal regelmatig zijn/haar antwoord om zeker te zijn dat je alles goed begrijpt. Zo kan de persoon die je interviewt je altijd verbeteren als dat nodig is.

Laat de geïnterviewde je tekst nalezen

Wil de persoon die je interviewde de tekst nalezen? Laat hem/haar dat zeker doen! Je wil natuurlijk niet dat je woorden in zijn/haar mond legt of dat je zaken verkeerd begrepen hebt. Een fout is namelijk snel gemaakt. Voorkom dus dat de geïnterviewde nadien uit de lucht valt en zorg ervoor dat hij/zij je tekst gelezen heeft voor je je werk inzendt.

(c) Shutterstock

Schrijfkriebels gekregen? Schrijf je in voor Junior Journalist! Zoek een lokale voorronde in je buurt via www.juniorjournalist.be

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen