Topper uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘Hoe zag Jezus eruit?’ van Willie van Peer

banner-toppers-blog.webp

Topper uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘Hoe zag Jezus eruit?’ van Willie van Peer

Gepubliceerd door Davidsfonds op 4 oktober 2020

Heb je de nieuwe Davidsfonds Cultuurgids al gezien? Je vindt er meer dan 200 boeken en cd’s in waarmee je de Davidsfonds Lidkaart kunt aanvragen om een jaar lang voordelig van cultuur te genieten. In de gids lichten we 5 toppers uit. 5 boeken die een bijzonder verhaal vertellen. Topper 2 is Hoe zag Jezus eruit? van Willie van Peer. Bereid je voor op onthullende inzichten!

Tekst: Lotte De Snijder

Hoe zag Jezus eruit? Hoewel we er geen idee van hebben, zijn er duizenden afbeeldingen van hem. Het is niet overdreven om te stellen dat Jezus de laatste 1500 jaar de meest geportretteerde westerse man is. Merkwaardig genoeg lijken heel veel van die afbeeldingen erg op elkaar. In zijn boek behandelt Willie van Peer hoe Jezus in de loop van de geschiedenis en in verschillende regio’s is voorgesteld. Dat overzicht maakt duidelijk hoe en waarom die beelden zijn ontstaan. Uiteindelijk krijg je ook een antwoord op de hamvraag: hoe zag Jezus er werkelijk uit.

Willie van Peer studeerde filologie in Antwerpen en Leuven en promoveerde aan de universiteit van Lancaster. Hij doceerde tekst- en literatuurwetenschap aan de universiteiten van Tilburg en Utrecht en is professor aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München. Ook is hij Fellow voor het leven aan Clare Hall, Cambridge University. Zijn onderzoek richt zich op de nauwe samenhang tussen taal, verhalen, mythen en culturen vanuit vergelijkend perspectief. Zijn lezingen over maatschappelijke en culturele thema’s worden in brede kring gewaardeerd.

Willie van Peer vertelt graag meer over het ontstaan van zijn boek

“In 1993 botste ik op het boek The Lost Gospel and the Book of Q. Ik was geïntrigeerd, kocht het en las het thuis meteen uit. Sindsdien ben ik gefascineerd door het ontstaan van de evangelies en de bijbehorende teksten, niet uit godsdienstig, maar uit wetenschappelijk oogpunt. En ja, dat duurt nu al zo’n 25 jaar. Je zou kunnen zeggen dat het een beetje een uit de hand gelopen hobby is.”

“In die kwarteeuw heb ik honderden artikels en misschien zo’n 70 boeken over de geschiedenis van die teksten gelezen en bestudeerd. Dat mondde uit in het boek Niet te geloven, een samenvatting van de belangrijkste inzichten waarover de specialisten het eens zijn. Daarna kwam bij mij de vraag op: maar hoe zag die man die de wereldgeschiedenis zo diepgaand heeft beïnvloed er eigenlijk uit? Dat leidde mij weer naar een nieuwe stroom van publicaties, weer even fascinerend. En dat mondde uit in dit boek Hoe zag Jezus eruit?

“Wat mezelf het meest verraste, was ten eerste dat er geen enkel, maar dan ook geen enkel, beeld van Jezus is gemaakt tijdens zijn leven of meteen erna, en dat er ook geen beschrijvingen van hem te vinden zijn in de teksten van de evangelies. Ten tweede dat de alleroudste geschreven documenten hem als behoorlijk lelijk afschilderen. Ten derde dat hij op de oudste afbeeldingen er eerder als een Romein uitziet. Ten vierde dat er vanaf de 5de eeuw (wanneer het christendom de officiële staatsgodsdienst is geworden) een tegenbeweging ontstaat, die hem gaat idealiseren. Ten vijfde dat we doorheen de geschiedenis steeds afbeeldingen hebben gemaakt van die Jezus naar onze eigen verlangens, bijvoorbeeld als een blanke man. Ten slotte: dat de kerk (alweer, helaas) een brief heeft vervalst om de gelovigen om te tuin te leiden en dat zo’n duizend jaar heeft volgehouden.”

“Ik hoop dat de lezers na het lezen van dit boek onthouden hoe belangrijk het is om onszelf bewust te zijn van waar we vandaan komen en hoe onze eigen wereld in het verleden is ontstaan. Jezus zag er absoluut niet uit zoals we hem kennen van al die vrome prentjes en schilderijen. Hoe dan wel, dat lees je in mijn boek.”

Wat zeggen anderen over het boek?

“Jezus is door de eeuwen heen enorm veel afgebeeld en op heel uiteenlopende manieren. De auteur behandelt dat op een fantastische wijze.” – Rik Torfs

“In dit uitermate toegankelijke en prettig geïllustreerde boekje schetst Willie van Peer hoe Jezus in de loop van de geschiedenis in de kunsten van gedaante is veranderd.” – Trouw

“Ik heb genoten van de toegankelijke schrijfstijl, en de manier waarop u de lezer betrekt bij het onderzoek. […] Ik was ook onder de indruk van uw eruditie en kritische zin – een gouden combinatie.” – Rens Bod, hoogleraar in Amsterdam

Alle info over het boek vind je hier.
Ontdek ook de andere toppers uit de Davidsfonds Cultuurgids:

Doorblader of download de Davidsfonds Cultuurgids voor meer dan 200 boeiende boeken.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen