Boekverslag: ‘Ananas’ van Lex Boon

blogbanner-ananas.webp

Boekverslag: ‘Ananas’ van Lex Boon

Gepubliceerd door Davidsfonds op 18 september 2019

Geen beter onderwerp voor onze zomerlectuur dan de ananas, een op en top exotische vrucht. Voor de verandering zetten we onze tanden in een non-fictieboek en dat viel erg in de smaak, want op een onnavolgbare manier bijt Lex Boon zich vast in het onderwerp. Maar Ananas is meer dan een verzameling fascinerende anekdotes over de exotische vrucht.

Tekst: Lotte De Snijder

Vlak voordat zijn vriendin hem verlaat, krijgt journalist Lex Boon een afscheidscadeau: een ananasplant van IKEA. Al snel raakt hij gefascineerd door de vrucht, die een geschiedenis heeft die teruggaat tot Columbus. Als hij in de krant leest dat boze ananasboeren in Thailand hun oogst op de snelweg dumpen, stapt hij in het vliegtuig om de zaak grondig te onderzoeken. Wat volgt, is een wereldwijde zoektocht naar ananasverhalen.

Zeven jaar lang volgt Boon alle Googlemeldingen over ananassen, spreekt hij allerhande experts en kwekers en reist hij in zijn vrije tijd onder andere naar Hawaï, Costa Rica, de Verenigde Staten, Thailand en Ghana. Zo vindt Boon de uitvinder van de pizza Hawaï, gaat hij op zoek naar het ananaslaboratorium waar de “extra zoete ananas” werd gecreëerd en is hij te gast op een ananascongres.

Koning van alle vruchten

Als lezer kom je dus heel veel te weten over de ananas en zijn geschiedenis. Een aantal markante feiten en anekdotes zijn ons bijgebleven:

  • In tegenstelling tot andere vruchten, rijpt de ananas niet verder nadat hij geplukt is. Een ananas wordt er dus niet beter op door hem te laten liggen.
  • Er bestaan heel veel soorten ananas en de soort die hier het meest verkocht werd, is eigenlijk niet de beste. De lekkerste ananas zou de Smooth Cayenne zijn. Wees dus niet verbaasd als je na het lezen van dit boek meteen naar het etiket grijpt als je een ananas opmerkt.
  • De eerste Europese ananas kwam uit Nederland en werd in de 17de eeuw gekweekt door Agnes Block, die te zien is op een familieportret in het Amsterdam Museum. Mét ananas, natuurlijk!
  • De thuis gekweekte ananas was het ultieme statussymbool in het 18de-eeuwse Engeland. In Schotland belandt Boon bijvoorbeeld in een ananaskasteel.

 

Maar in het spoor van de ananas kom je ook veel andere leuke dingen te weten, bijvoorbeeld over de eerste ontdekkingsreizen en het wetenschappelijk onderzoek naar planten en de moeilijkheid om vruchten te ontwikkelen die geschikt zijn voor grootschalige kweek en internationale verkoop. Zo blijkt dat de kleine IKEA-ananassen gekweekt worden in Nederland en ontwikkeld zijn met de hulp van de universiteit van Leuven.

Ook het verhaal van een Britse handelaar in Ghana blijft hangen: hij levert ananassen en ander tropisch fruit aan supermarktketens als Albert Heijn en moet ontzettend inventief zijn om de dagelijkse bestellingen waar te maken vanwege droogtes en tegenvallende oogsten. Zo vliegt hij de hele wereld rond op zoek naar het beste fruit. Het doet je beseffen wat globale handel echt betekent en welke reis ons fruit aflegt voor het op ons bord ligt.

 

Superieure smaak

En het liefdesverdriet van Boon? Dat ebt na de vele reizen, opzienbarende avonturen en tal van onverwachte ontmoetingen langzaam weg. Hoewel hij erg nuchter is over het verdriet en weet dat het wel zal verdwijnen, schetst hij in het begin toch een beetje een zielig beeld van lange werkdagen, ontbering op een klein zolderkamertje en eenzame reizen. Maar heel gedetailleerd gaat hij niet in op zijn privéleven. Wat ons betreft, had er gerust wat meer persoonlijkheid – en misschien ook wat meer humor – in de verhalen mogen zitten.

Aangezien Boon journalist is, is het boek heel goed geschreven: levendig, opgewekt en nuchter. De beschrijvingen van de landen die hij bezoekt en de mensen die hij ontmoet, zijn heel gevat en als hij de smaak van de ananas omschrijft, loopt het water je in de mond. Hou dus zeker een ananas bij de hand tijdens het lezen van dit boek!* Geen wonder dat het boek bijna uitsluitend positieve recensies kreeg, zoals die van Katinka Polderman in De Morgen. Wij vonden sommige stukken toch wel wat droog en zouden het zeker geen echte pageturner noemen.

 

Gouden ananasOnze conclusie: Ananas is een vermakelijk boek over een journalist die zich heeft vastgebeten in wat op het eerste zicht een ordinair onderwerp lijkt, maar waar toch heel veel bijzondere feitjes en verhalen over te vertellen zijn. Wij geven het boek 3,25 op 5 sterren vanwege de originele inhoud en de vlotte schrijfstijl.

Wil je meer lezen over het boek? Klik nu door naar de website van Lex Boon. Je vindt er ook dit filmpje waarin hij in het Nederlandse praatprogramma De wereld draait door over zijn boek vertelt.

* Kanttekening: blijkbaar smaken geïmporteerde ananassen helemaal niet zo goed als de vruchten die je in de landen van oorsprong kunt eten. Het boek geeft je dus vooral veel zin om naar die landen te reizen en de ‘echte’ smaak van ananas te proeven!

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Taalniveau Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen