Boekentip uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘Heiligen en tradities’
Heb je de nieuwe Davidsfonds Cultuurgids al gezien? Je vindt er meer dan 200 boeken en cd’s in waarmee je de Davidsfonds Cultuurkaart kunt aanvragen om een jaar lang voordelig van cultuur te genieten. In de gids lichten we 5 toppers uit, 5 absolute pareltjes die je niet mag missen. Ook op deze blog zetten we die graag in de kijker. Hans Geybels licht enthousiast het tweede deel van zijn reeks over religieuze volkstradities toe.
Tekst: Lotte De Snijder
Ommegangen, halloweentochten, sinterklaasfeesten en adventskransen: ook in de herfst en winter bruist Vlaanderen van de volkse tradities. Onder redactionele leiding van Hans Geybels speuren tal van specialisten naar de oorsprong en evolutie van de religieuze volkscultuur in Vlaanderen. Waar komt de traditie van het sterzingen vandaan? Waarom wordt Sint-Antonius met een varken afgebeeld? En hoe ontstond de adventskrans? Samen met het eerste deel – Lente & Zomer – vormt dit boek een standaardwerk voor de verklaring van heiligenfeesten en tradities in Vlaanderen. Dankzij de meest recente wetenschappelijke inzichten maakt het komaf met de achterhaalde stelling dat veel van onze christelijke gebruiken teruggaan tot de Kelten of Germanen.
Wat zei de pers over het eerste deel?
“Het is een genot om doorheen te bladeren, hier en daar een stukje te lezen en met enige nostalgie naar de foto’s te kijken van tradities die misschien niet eens in onbruik zijn geraakt, maar toch niet meer zijn wat ze ooit waren.” Katholiek Nieuwsblad over het eerste deel
“Heiligenfeesten en de bijbehorende tradities zitten diep geworteld in onze samenleving. Dit boek tracht, samen met het toekomstige deel over herfst en winter, een standaardwerk te zijn voor de verklaring van deze gebruiken. In dit eerste deel is men hier alvast zeker in geslaagd!” – reisboeken.be over het eerste deel
Wat heeft Hans zelf over het boek te vertellen?
“Het idee voor dit boek ontstond 25 jaar geleden, toen ik in Bastenaken een expo bezocht over heiligenfeesten en tradities in de Ardennen en Luxemburg. De volgende jaren verscheen er ook een reeks publicaties, ingedeeld volgens de seizoenen. Hetzelfde wilde ik doen voor Vlaanderen. Ik ben namelijk ontzettend gepassioneerd door volksdevotie. Ik vind het ongelooflijk interessant hoe mensen op hun eigen manier contact zoeken met God. Het verrast me ook altijd hoeveel tradities er nog in leven gehouden worden door Vlamingen.”
Ik vind het ongelooflijk interessant hoe mensen op hun eigen manier contact zoeken met God.
“Ik hoop vooral dat de oude opvattingen over onze religieuze gebruiken zullen sneuvelen. Ik bestudeer al jarenlang volksdevotie, maar publiceerde vooral in wetenschappelijke tijdschriften. Het is jammer dat die geen breed publiek bereiken, want er leven veel misverstanden over onze feesten en gebruiken. Hopelijk brengt deze uitgave, met de allernieuwste inzichten gebaseerd op internationaal onderzoek, daar verandering in.”
—–
Alle info over het boek vind je hier.
Ontdek ook de andere toppers uit de Davidsfonds Cultuurgids:
- Nicolaes Cleynaerts, een nieuwe historische roman van Joris Tulkens.
- Propaganda in België, waarin Paul Van Damme glashelder uitlegt hoe propaganda werkt aan de hand van tien universele technieken.
- Het is een ander jaar, waarin Marjan Meganck heel open en eerlijk verslag uitbrengt over leven met kanker.
- De vogel in mijn haar, een prentboek van Karl van den Broeck en zijn negenjarige petekind Sofie Wittebolle.
Doorblader of download nu de Cultuurgids voor meer dan 200 boeiende boeken.