Berichten over Kunst & Cultuur

Cultuurblog

  1. 8 maart 2024

    Jelle Cleymans over Jeanne d’Arc, de musical

    Het wordt geen happy end, dat kunnen we al verklappen. Maar de musical Jeanne d’Arc belooft deze zomer wel een indrukwekkend spektakel te worden. In openlucht nog wel, met het kasteel de Merode in Westerlo als verbluffend decor. Acteur, zanger en schrijver Jelle Cleymans ontfermt zich over de liedteksten. “Jeanne d’Arc is een zwaar en beladen verhaal. Toch hebben we ook al veel gelachen tijdens het schrijven. Een goed teken.”

    Tekst: Bart Claes

    Jelle Cleymans over Jeanne d’Arc, de musical
    Lees meer over "Jelle Cleymans over Jeanne d’Arc, de musical"
  2. 21 december 2023

    Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven

    In het hart van onze Davidsfonds gemeenschap klopt een warme betrokkenheid bij de samenleving. Met trots en toewijding organiseren onze afdelingen talloze initiatieven die niet alleen de geest verrijken, maar ook een positieve impact hebben op de wereld om ons heen. Met de feestdagen voor de deur willen we graag de schijnwerpers richten op de gulle bijdragen van al onze afdelingen. Samen zorgen zij voor een weldaad aan warmte en steun, en daar willen we vandaag bij stilstaan. Laten we ontdekken hoe onze afdelingen een stevige duit in het zakje doen voor een nog warmere samenleving.

    Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven
    Lees meer over "Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven"
  3. 1 december 2023

    Ensor, meer dan maskers

    Iedereen kent Ensor omwille van zijn maskers en skeletten, maar Mu.ZEE bewandelt met haar nieuwe tentoonstelling een heel ander pad. Ooit gedacht dat Ensor te rijmen viel met stillevens? Wel, het kan! Dankzij de unieke invalshoek van curatoren Bart Verschaffel en Sabine Taevernier kan je vanaf 16 december genieten van talloze stillevens in Rose, Rose, Rose à mes yeux – James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930’.

    Ensor, meer dan maskers
    Lees meer over "Ensor, meer dan maskers"
  4. 24 november 2023

    "De mooiste geschiedenis van België" Jos Vandervelden

    Geschiedenis wordt vaak vastgelegd in woorden, maar soms schilderen kunstenaars het verhaal op hun eigen unieke manier. In "De mooiste geschiedenis van België" neemt Jos Vandervelden ons mee op een boeiende reis door de geschiedenis van België, vertrekkende van de kunstzinnige interpretaties van getalenteerde kunstenaars.

    Wat is de rode draad in Jos zijn werken, wat drijft hem en welk werk uit het nieuwste boek is zijn persoonlijke favoriet? Je komt het hier te weten!

    "De mooiste geschiedenis van België" Jos Vandervelden
    Lees meer over ""De mooiste geschiedenis van België" Jos Vandervelden"
  5. 14 september 2023

    “Natuurlijk praten mensen achter je rug”

    The Orchestra is een tragikomische muzikale serie die zich afspeelt in en rond een Deens symfonieorkest. De satire biedt een kijkje achter de schermen van het orkest en de complexe verhoudingen tussen de muzikanten. In de schijnbaar serene wereld van het orkest blijkt een broeinest van intriges te schuilen. Op 28 september vindt de Belgische première van de eerste twee afleveringen plaats in De Bijloke. Dankzij een eerste samenwerking tussen Davidsfonds en aanbieder Lumière kan jij het voordelig meemaken, klik hier voor alle informatie. 

    “Natuurlijk praten mensen achter je rug”
    Lees meer over "“Natuurlijk praten mensen achter je rug”"
  6. 17 augustus 2023

    Een warmere plek maken van Vlaanderen en Brussel?

    We vroegen het in ons ledenblad Accent aan Peter De Wilde (voorzitter), Kris Opdedrynck (algemeen directeur) en Rit Goetschalckx (Voorzitter Davidsfonds Oudergem Watermaal-Bosvoorde).

    Een warmere plek maken van Vlaanderen en Brussel?
    Lees meer over "Een warmere plek maken van Vlaanderen en Brussel?"
  7. 2 augustus 2023

    "Extra lagen in de geschiedenis ontdekken"

    Voor zijn 225-jarige bestaan zette het Gentse Museum voor Schone Kunsten de allereerste monografische tentoonstelling op poten over Theodoor Rombouts (1597-1637), meester van het Vlaamse caravaggisme. Davidsfonds Academie organiseerde een middag waar curator Frederica Van Damme, sinds 2017 conservator oude kunst aan het MSK, een inleiding gaf over Rombouts’ leven en werk, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling. Antwerps stadsgids Tanguy Ottomer trok naar Gent om de vergeten Antwerpse schilder te ontdekken. “Het is verrassend om via de inleiding mee te worden genomen in het leven en werk van een voor mij onbekende schilder. Die aanpak geeft zoveel meer diepgang aan het bezoek.”

    "Extra lagen in de geschiedenis ontdekken"
    Lees meer over ""Extra lagen in de geschiedenis ontdekken""
  8. 2 augustus 2023

    "Een vredeslied componeren, dat zou het summum zijn"

    Toen hij op zijn derde voor het eerst achter een piano kroop, werd de kiem gelegd voor wat vandaag nog steeds zijn drijfveer is: groeien in zijn vak. En hoe. Zijn muzikale talent bracht hem intussen langs de halve wereld, maar thuiskomen doet jazzmuzikant Jef Neve nog altijd achter de piano.

    "Een vredeslied componeren, dat zou het summum zijn"
    Lees meer over ""Een vredeslied componeren, dat zou het summum zijn""
  9. 2 augustus 2023

    "Een kritisch publiek daagt mij uit als docent, reisleider én mens"

    Cultuurreizen naar Peru en Ecuador stonden al op het programma, een Davidsfonds-trip langs de Mayaroute in Mexico, Belize en Guatemala heeft reisleider, docente, archeologe en expert in de precolumbiaanse cultuur Annelies Valgaeren in het voorjaar van 2024 in het vooruitzicht. In de tussentijd gidst ze geïnteresseerden en enthousiastelingen door het verleden van Midden- en Zuid-Amerika in haar Academie-lessen. Een interessante combinatie, als je het haar zelf vraagt. “Docent en reisleider zijn zorgt voor een waardevolle kruisbestuiving waarvan Davidsfonds-leden de vruchten plukken.”

    "Een kritisch publiek daagt mij uit als docent, reisleider én mens"
    Lees meer over ""Een kritisch publiek daagt mij uit als docent, reisleider én mens""
  10. 2 augustus 2023

    "Ik ben een gulzige consument"

    De Whatsapp-groep waarin ze met vrienden suggesties voor theater deelt, staat regelmatig roodgloeiend. Haar vriend schonk ze onlangs de tekst van een toneelstuk dat haar raakte. Het zijn maar een paar voorbeelden die de culturele vrijgevigheid van theatermaker en actrice Joke Emmers illustreren. “Wat mij roert, deel ik graag met anderen”, zegt ze daarover. “Door bijvoorbeeld over theater van gedachten te wisselen, blijft nog iets voortleven van wat eindigt als acteurs het podium verlaten.”

    "Ik ben een gulzige consument"
    Lees meer over ""Ik ben een gulzige consument""