Cultuurblog
-
12 januari 2022Lees meer over "Voor jou gelezen: Denkers van vandaag voor de wereld van morgen"
Voor jou gelezen: Denkers van vandaag voor de wereld van morgen
Filosofie, dat is saai. Filosofie, dat is moeilijk. Filosofie, dat zijn gewoon die oude Grieken van vroeger. Drie keer mis! Dat ondervond collega Laura nadat ze ‘Denkers van vandaag voor de wereld van morgen’ las van Alicja Gescinska. Want je hoeft geen intellectueel te zijn om na te denken. En weet je, soms is écht luisteren naar anderen zelfs al voldoende.
Boeken Cultuurgids -
5 januari 2022Lees meer over "Kunst als middel tegen ongelukkig zijn"
Kunst als middel tegen ongelukkig zijn
In Het Accent van januari kon je al kennismaken met Kris Stroobants, oprichter en dirigent van symfonisch orkest Frascati Symphonic uit Leuven. In deze blog leer je meer over de doelen van Frascati zelf en over Kris zijn idee van geluk.
Het Accent -
2 december 2020Lees meer over "Expert vertelt: de beste essays uit binnen- en buitenland"
Expert vertelt: de beste essays uit binnen- en buitenland
Ben je iemand die graag reflecteert? Die het leven en onze samenleving soms in vraagt stelt? Die op zoek is naar waarheid en schoonheid? Dan is de reeks Davidsfonds Essays iets voor jou. Daarin geven we een forum aan de beste essayisten uit binnen- en buitenland. Schrijvers die hun persoonlijke visie geven op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen. Uitgever Toon Horsten geeft een woordje uitleg bij de nieuwe boekenreeks.
-
8 juli 2020Lees meer over "Boekverslag: ‘Religie herzien’ en ‘Een mens is maar een wandelaar’"
Boekverslag: ‘Religie herzien’ en ‘Een mens is maar een wandelaar’
Hugo Vanheeswijck (62), docent antropologie van de religie en godsdienstpedagogiek, besprak in het meinummer van het magazine Emmaüs twee Davidsfonds boeken. Heel graag delen we zijn recensies van de recente uitgave Religie herzien van Jonas Slaats en de uitgave van Een mens is maar een wandelaar van Gaston Durnez.
-
31 oktober 2019Lees meer over "Boekverslag: ‘Het zusje van de buurvrouw’ van Margot Vanderstraeten"
Boekverslag: ‘Het zusje van de buurvrouw’ van Margot Vanderstraeten
Al enkele jaren nemen we in het aanbod van de Cultuurgids boeken op uit de Te Gek!?-reeks, een serie die psychische problemen bespreekbaar maakt. Een van die titels is Het zusje van de buurvrouw van Margot Vanderstraeten. Omdat het aansluit bij ons jaarthema ‘buren’, wilden we de novelle graag bespreken en de mening van onze nieuwe collega Ikram horen.
-
17 juni 2019Lees meer over "Kurt Van Eeghem pleit voor stilte"
Kurt Van Eeghem pleit voor stilte
Bezield, bevlogen en gedreven: Kurt Van Eeghem kan zijn grote passie voor cultuur niet wegstoppen. In elk nummer van Davidsfonds Cultuurmagazine neemt hij cultureel Vlaanderen onder de loep en vertelt hij wat zijn hart sneller doet kloppen. Hieronder lees je zijn poëtische pleidooi voor de stilte, gepubliceerd in ons juninummer.
-
25 april 2019Lees meer over "Boekverslag: ‘Wat Alice vergat’ van Liane Moriarty"
Boekverslag: ‘Wat Alice vergat’ van Liane Moriarty
In aanloop naar de zomer startte onze boekenclub de zoektocht naar ontspannende vakantielectuur. Daarom lazen we Wat Alice vergat van New York Times bestsellerauteur Liane Moriarty. Het boek verscheen in 2009 al onder de titel Onvergetelijk. Lees snel voort als je wilt weten of wij dat ook van haar boek vonden.
-
27 december 2017Lees meer over "Friedl’ Lesage over De Grote Levensvragen"
Friedl’ Lesage over De Grote Levensvragen
Ze is niet alleen specialist in het stellen van vragen die ertoe doen, maar krijgt haar gasten ook zover dat ze hun hart bij haar uitstorten. We hebben het natuurlijk over Friedl’ Lesage, radiopresentatrice en sinds dit najaar columniste voor Davidsfonds Cultuurmagazine. In haar eerste column staat Friedl’ stil bij De Grote Levensvragen. De ideale stof om over na te denken tijdens donkere winteravonden. Veel leesplezier!