Berichten over Beeldende kunst

Cultuurblog

  1. 2 augustus 2023

    "Extra lagen in de geschiedenis ontdekken"

    Voor zijn 225-jarige bestaan zette het Gentse Museum voor Schone Kunsten de allereerste monografische tentoonstelling op poten over Theodoor Rombouts (1597-1637), meester van het Vlaamse caravaggisme. Davidsfonds Academie organiseerde een middag waar curator Frederica Van Damme, sinds 2017 conservator oude kunst aan het MSK, een inleiding gaf over Rombouts’ leven en werk, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling. Antwerps stadsgids Tanguy Ottomer trok naar Gent om de vergeten Antwerpse schilder te ontdekken. “Het is verrassend om via de inleiding mee te worden genomen in het leven en werk van een voor mij onbekende schilder. Die aanpak geeft zoveel meer diepgang aan het bezoek.”

    "Extra lagen in de geschiedenis ontdekken"
    Lees meer over ""Extra lagen in de geschiedenis ontdekken""
  2. 13 april 2023

    Dit was de Boon Literatuurprijs 2023!

    Waar menig Junior Journalist nog op de uitslag van zijn of haar schrijfproef zit te wachten, zijn de Boon-finalisten intussen al in de prijzen gevallen. Op donderdag 30 maart verzamelde literair Vlaanderen zich in VIERNULVIER in Gent om het verdict van de jury te horen.

    Dit was de Boon Literatuurprijs 2023!
    Lees meer over "Dit was de Boon Literatuurprijs 2023!"
  3. 16 november 2022

    Hugo van der Goes en de Dood

    De dood van Mariavan Vlaamse meester Hugo van der Goes is een topstuk dat deel uitmaakt van de collectie Vlaamse Primitieven van Musea Brugge. In 2018 startte een intensieve restauratie aan het schilderij. Vandaag is de restauratie afgerond. De kleurenpracht van het werk straalt meer dan ooit. Sibylla Goegebuer is curator van de expo Oog in oog met de Dood en neemt ons mee doorheen het leven en werk van Hugo van der Goes.

    Hugo van der Goes en de Dood
    Lees meer over "Hugo van der Goes en de Dood"
  4. 14 mei 2022

    Davidsfonds Evergem helpt Ecuadoriaanse legendes optekenen

    Davidsfonds Evergem zette de schouders onder de publicatie van een Ecuadoriaans kinderboek, dat recent bekroond werd met een nationale prijs. Het boek bundelt niet eerder opgetekende legendes waardoor het de inheemse cultuur levendig helpt houden.

    Davidsfonds Evergem helpt Ecuadoriaanse legendes optekenen
    Lees meer over "Davidsfonds Evergem helpt Ecuadoriaanse legendes optekenen"
  5. 2 april 2022

    Ontmoeting en warmte: het kunstschip in Beerse

    “Een schip als ontmoetingsplek in het centrum van onze gemeente”. Met deze slagzin kondigde Beerse de crowdfundingcampagne voor haar Kunstschip aan. Onze stagiaire Oke zat samen met Jack Stoffels, lokaal Davidsfonds-lid in Beerse en initiatiefnemer, en Tine Marguillier, projectcoach bij Growfunding* en steunpilaar van het project.

    Ontmoeting en warmte: het kunstschip in Beerse
    Lees meer over "Ontmoeting en warmte: het kunstschip in Beerse"
  6. 7 maart 2022

    De helden en schurken van Fatinha Ramos

    Jeugdboekenmaand! Een hele maand die in het teken staat van kinder- en jeugdboeken, wat een feest. Dit jaar is het overkoepelende thema helden en schurken, met niemand minder dan superheldin Fatinha Ramos als ambassadeur. En oh ja, ze is ook illustrator natuurlijk. Speciaal voor de jeugdboekenmaand gingen wij eens met haar praten. Over boeken, tekenen en de helden en schurken die in ons schuilen.

    De helden en schurken van Fatinha Ramos
    Lees meer over "De helden en schurken van Fatinha Ramos"
  7. 20 januari 2022

    De wereld na 2030 door de ogen van STAM Gent

    Dit schooljaar dagen we met Junior Journalist jongeren in heel Vlaanderen en Brussel uit om te schrijven over het thema ‘De wereld na 2030’. In afwachting van hun verhalen polsen we ook bij anderen hoe zij de toekomst zien. Wout De Vuyst, medewerker onderzoek & collectie bij STAM Gent, laat ons zien hoe zij ervoor zorgen dat hun collectie in de toekomst nog te raadplegen is.

    De wereld na 2030 door de ogen van STAM Gent
    Lees meer over "De wereld na 2030 door de ogen van STAM Gent"
  8. 30 november 2021

    Voorproefje: de nieuwe expo over Aboriginal kunst

    Wie wil zien hoe traditie de dag van vandaag verder leeft, moet zeker naar de expo BEFORE TIME BEGAN in het Museum Kunst & Geschiedenis (Brussel) gaan. Anders dan westerse hedendaagse kunst zijn de Aboriginal kunstwerken van de expo niet geïnspireerd op ver vervlogen tijden: ze zijn een directe verderzetting van een eeuwenoude cultuur. Op zaterdag 19 februari kom je tijdens het dagevenement van Davidsfonds Academie meer te weten over Aboriginal kunst en cultuur. Wij geven je alvast een voorproefje.

    Voorproefje: de nieuwe expo over Aboriginal kunst
    Lees meer over "Voorproefje: de nieuwe expo over Aboriginal kunst"
  9. 4 november 2021

    Voor jou gezien: twee expo’s waar je meer uithaalt

    Er zijn veel interessante expo’s dit najaar en dat zorgt voor heel wat keuzestress. Wat is er leuker dan méér te halen uit een tentoonstelling, in plaats van enkel je bezoek? Tijdens het dagevenement van Davidsfonds Academie ‘KNAL! Cultureel stadsfestival Leuven’ en het webinar ‘David Hockney: tijdloze kunst’ komen experten aan het woord en loop je met een rugzakje vol kennis doorheen de verschillende expo’s in M Leuven en Bozar.

    Voor jou gezien: twee expo’s waar je meer uithaalt
    Lees meer over "Voor jou gezien: twee expo’s waar je meer uithaalt"
  10. 18 oktober 2021

    Davidsfonds Deinze huisvest expo Human Migration tot eind oktober

    Davidsfonds Deinze maakt zich op voor de laatste twee weken van ‘Human Migration’, een tentoonstelling die migratie in een historische context plaatst en de kansen schets voor een duurzame samenleving.

    Davidsfonds Deinze huisvest expo Human Migration tot eind oktober
    Lees meer over "Davidsfonds Deinze huisvest expo Human Migration tot eind oktober"