Berichten geschreven door Davidsfonds

Cultuurblog

  1. 24 januari 2022

    Voor jou gezien: Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen

    Met een liefdesverklaring aan de taal. Mooier zou Guy Cassiers zijn artistiek leiderschap van Toneelhuis niet kunnen afsluiten.

    Voor jou gezien: Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen
    Lees meer over "Voor jou gezien: Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen"
  2. 20 januari 2022

    De wereld na 2030 door de ogen van STAM Gent

    Dit schooljaar dagen we met Junior Journalist jongeren in heel Vlaanderen en Brussel uit om te schrijven over het thema ‘De wereld na 2030’. In afwachting van hun verhalen polsen we ook bij anderen hoe zij de toekomst zien. Wout De Vuyst, medewerker onderzoek & collectie bij STAM Gent, laat ons zien hoe zij ervoor zorgen dat hun collectie in de toekomst nog te raadplegen is.

    De wereld na 2030 door de ogen van STAM Gent
    Lees meer over "De wereld na 2030 door de ogen van STAM Gent"
  3. 17 januari 2022

    Voor jou gelezen: Een onschuldige moord

    Toast Literair, dat betekent samen klinken op een nieuw jaar, een goed boek, een interessante schrijver en vooral: op boeiende verhalen. Tijdens het weekend van 21 t.e.m. 23 januari vind je verschillende (online) activiteiten over literatuur, maar we konden niet wachten om dit boekverslag met je te delen. Een onschuldige moord is een intrigerend moordmysterie van auteur Chris De Bruyn.

    Voor jou gelezen: Een onschuldige moord
    Lees meer over "Voor jou gelezen: Een onschuldige moord"
  4. 12 januari 2022

    Voor jou gelezen: Denkers van vandaag voor de wereld van morgen

    Filosofie, dat is saai. Filosofie, dat is moeilijk. Filosofie, dat zijn gewoon die oude Grieken van vroeger. Drie keer mis! Dat ondervond collega Laura nadat ze ‘Denkers van vandaag voor de wereld van morgen’ las van Alicja Gescinska. Want je hoeft geen intellectueel te zijn om na te denken. En weet je, soms is écht luisteren naar anderen zelfs al voldoende.

    Voor jou gelezen: Denkers van vandaag voor de wereld van morgen
    Lees meer over "Voor jou gelezen: Denkers van vandaag voor de wereld van morgen"
  5. 5 januari 2022

    Kunst als middel tegen ongelukkig zijn

    In Het Accent van januari kon je al kennismaken met Kris Stroobants, oprichter en dirigent van symfonisch orkest Frascati Symphonic uit Leuven. In deze blog leer je meer over de doelen van Frascati zelf en over Kris zijn idee van geluk.

    Kunst als middel tegen ongelukkig zijn
    Lees meer over "Kunst als middel tegen ongelukkig zijn"
  6. 4 januari 2022

    “Tv was jong, alles kon”

    Drie jaar lang zwoegde hij aan zijn boek. Urenlang zat hij in de archieven van de VRT om bijna vergeten jeugdfeuilletons opnieuw te bekijken. En hij regelde een heleboel gesprekken met de acteurs van toen, om er toch maar zoveel mogelijk over te weten te komen. Peter Van Camp stelt je trots zijn Kinderen van Zeppos voor, over de magie van het Vlaamse jeugdfeuilleton vanaf de jaren ’50. Hij licht voor onze blog alvast een tipje van de sluier voor je op.

    “Tv was jong, alles kon”
    Lees meer over "“Tv was jong, alles kon”"
  7. 8 december 2021

    Boekje hier, boekje daar… Staan je pakjes voor Kerst al klaar?

    Kerst komt eraan! Heb jij je cadeaus al ingepakt klaarliggen? Of het antwoord op die vraag nu ja of nee is, er kan altijd nog wel een pakje bij. Uiteraard dacht je al aan boeken, maar hoe kies je nu het perfecte boekenkerstcadeau voor iemand uit? Of nog beter: hoe maak je iemand duidelijk welk boek jij absoluut in je kast wil hebben na kerst? Maar wat als je niet kan kiezen? Geen nood, deze toppers moéten alvast op je lijstje staan.

    Boekje hier, boekje daar… Staan je pakjes voor Kerst al klaar?
    Lees meer over "Boekje hier, boekje daar… Staan je pakjes voor Kerst al klaar?"
  8. 5 december 2021

    Gelovigen delen hun waarden

    Naar aanleiding van Kerstmis nodigde Davidsfonds mensen van verschillende geloofsgemeenschappen in Vlaanderen uit om een maaltijd te delen en te praten over hun waarden en wat ze belangrijk vinden. Rooms-katholieken, protestanten, orthodoxe christenen, boeddhisten, joden en moslims ‘zonden’ op 15 november elk een vertegenwoordiger naar de Sint-Martinuskerk van Ganshoren.

    Gelovigen delen hun waarden
    Lees meer over "Gelovigen delen hun waarden"
  9. 2 december 2021

    Vrolijke bladwijzers: een stappenplan

    Bijna kerstvakantie. Eindelijk tijd om dat boek dat al even naast je bed ligt te lezen. Maar waar heb je die bladwijzers nu weer gelaten? Geen nood, je moet het deze keer niet doen met het eerste het beste kaartje dat je tegenkomt. Wij geven je een stappenplan hoe je zelf nieuwe bladwijzers maakt. Een leuk project voor jong en oud voor, tijdens en na de feestdagen!

    Vrolijke bladwijzers: een stappenplan
    Lees meer over "Vrolijke bladwijzers: een stappenplan"
  10. 30 november 2021

    Voorproefje: de nieuwe expo over Aboriginal kunst

    Wie wil zien hoe traditie de dag van vandaag verder leeft, moet zeker naar de expo BEFORE TIME BEGAN in het Museum Kunst & Geschiedenis (Brussel) gaan. Anders dan westerse hedendaagse kunst zijn de Aboriginal kunstwerken van de expo niet geïnspireerd op ver vervlogen tijden: ze zijn een directe verderzetting van een eeuwenoude cultuur. Op zaterdag 19 februari kom je tijdens het dagevenement van Davidsfonds Academie meer te weten over Aboriginal kunst en cultuur. Wij geven je alvast een voorproefje.

    Voorproefje: de nieuwe expo over Aboriginal kunst
    Lees meer over "Voorproefje: de nieuwe expo over Aboriginal kunst"