Over Toast Literair: Heksen in Brabant en Vlaanderen - Walter Clement

19 jan
Brasschaat - Ons Middelheem

Toast Literair: Heksen in Brabant en Vlaanderen - Walter Clement

Gezellig met vrienden en Davidsfondsleden lekker ontbijten op zondagmorgen en daarna genieten van een boeiende lezing: Heksen in Brabant en Vlaanderen: de ontstaansgeschiedenis van de toverij en de jacht op tal van onschuldige vrouwen en mannen.

zondag 19 januari 2025 van 09:00 uur tot 12:00 uur

De heksenvervolgingen maakten in Europa zo’n 50.000 gruwelijke slachtoffers. Hij licht toe hoe het typische beeld ontstond van een vrouwelijke heks zoals we haar nu nog kennen, met een bezem,  een punthoed en haar attributen. Hoe ontstond de naam ‘heks’? Hoe keek men tegen vrouwen in het algemeen aan? Antwerpen is niet alleen de bakermat van het beeldgebruik over de heks, maar had door haar aanbod aan drukkerijen een significante impact op de boeken over heksenvervolging. De processen met de ‘scherpe examinatie’ en de veroordeling – met de vuurdood tot gevolg – komen ook aan bod. Eindigen doen we met de heks ‘Clara Goessen’, de enige tot de brandstapel veroordeelde heks in Antwerpen. Aansluitend op deze lezing plannen we op 12 juni een bezoek aan het Kasteel van Laarne.

Walter Clement werd na een lange carrière in de banksector antiekhandelaar. 

Hij specialiseerde zich in de geschiedenis van de vrouw in de kunst van de 15e tot einde 19e eeuw. Hij ijverde ook voor eerherstel van Clara Goessen, de enige heks uit Antwerpen die op de brandstapel stierf. Wordt er ooit een straatnaam in Antwerpen aan haar toegewezen? 

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
DF Ledenprijs € 21,00
Niet DF-lid € 26,00
Labels: Geschiedenis & ErfgoedActiviteitLokaalToast LiterairCultuurregio Antwerpentoast literairGastvrij

Bekijk ook

  1. Klink Klaar.  Uitspraak van het Nederlands voor Franstaligen

    Klink Klaar. Uitspraak van het Nederlands voor Franstaligen

    Auteur(s): Timmermans Bernadette, Blomme Ines
    € 27,50