Over Lezing Johan Depoortere - "Israël en Palestina : achtergronden van een conflict"

08 okt
Lille - Ontmoetingscentrum Gierle

Lezing Johan Depoortere - "Israël en Palestina : achtergronden van een conflict"

Om de gebeurtenissen van vandaag te begrijpen is het onontbeerlijk om de geschiedenis te kennen die tot dit schijnbaar onoplosbare conflict hebben geleid.

dinsdag 8 oktober 2024 van 20:00 uur tot 22:00 uur

In samenwerking met AVANSA - Kempen                UiTPAS-activiteit

We moeten terug naar de wortels van het zionisme, de ideologie die eind 19e eeuw vorm kreeg en geleid heeft tot de oprichting van een joodse staat in een gebied dat in overgrote meerderheid wordt bewoond door Arabische Palestijnen. De slogan “een land zonder volk voor een volk zonder land” moest het idee van een joodse staat aan de wereldopinie verkopen. Maar Palestina was niet onbewoond, het was één van de dichtst bevolkte gebieden ter wereld.  Dat verklaart waarom de oprichting van de staat Israël gebeurde in een sfeer van geweld: burgeroorlog, oorlogen en opstanden tot vandaag.

De rode draad in die geschiedenis is het ontkennen van het bestaansrecht van het Palestijnse volk: een honderdjarige koloniale oorlog tegen de oorspronkelijke bevolking van Palestina. Maar ook het verzet van een bevolking die zich nooit bij de bezetting en de onteigening van huis en grond heeft neergelegd. Dat verzet heeft vele vormen aangenomen van de seculiere PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie) tot de religieuze fundamentalisten van Hamas.

Hoe dit conflict moet eindigen is de grote vraag: Tweestatenoplossing of gelijke rechten voor joden en niet-joden in een post-zionistische eenheidsstaat.

Voormalig VRT-journalist Johan Depoortere is sinds 2009 een actieve gepensioneerde met blijvende belangstelling voor actualiteit en wereldproblemen. Hij maakte in 2018 een fototentoonstelling over de Verdwenen Dorpen van Palestina: foto’s van een twintigtal (op 600) Palestijnse dorpen die sinds 1948 van de kaart zijn verdwenen of opgegaan in joodse nederzettingen en steden. De tentoonstelling liep in Brussel en in verschillende Vlaamse steden.

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 6,00
Standaard € 8,00

Info: stef.piedfort@gmail.com

Zodra het verschuldigde bedrag op onze rekening staat is de reservatie definitief  BE15 4023 0064 5130. Inschrijven mogelijk tot 1 oktober.

Ook aan inkomkassa tickets verkrijgbaar.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijPolitiekLezingActiviteitWereldCultuurregio KempenKritischLeergierigToekomstgericht