Over Op zoek naar naziroofkunst. Hoe de nazi’ massaal kunst uit België weghaalden

23 jan
Haacht - GC Den Breughel

Op zoek naar naziroofkunst. Hoe de nazi’ massaal kunst uit België weghaalden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond er een immense kunstroof plaats. Vanuit de bezette gebieden versleepten de nazi’s kunst naar Duitsland om ambitieuze collecties op te zetten. Voor het eerst wordt dat verhaal voor België verteld. Hoe konden schilderijen van Memling, Van der Weyden, Brueghel, Jordaens en Cranach zomaar het land verlaten? De nazi’s haalden woningen leeg, roofden kunst, dwongen eigenaars te verkopen en spendeerden miljoenen rijksmarken op de kunstmarkt.

In tegenstelling tot andere landen is België pijnlijk passief gebleven inzake naziroofkunst. Kunst voor das Reich brengt een ongemakkelijke waarheid. Vergeten dossiers komen bloot te liggen en de duistere kant van schilderijen in onze musea wordt belicht door Geert Sels, cultuurredacteur van De Standaard. Na 8 jaar speurwerk legt hij de puzzelstukken bij elkaar die hij aantrof in archieven in Parijs, Den Haag, Koblenz en de grootste Belgische steden.

Tijdens deze lezing neemt hij ons mee in dit intrigerende verhaal met donkere kantjes. Nadien kan je bij een drankje nog napraten over dit verbluffende verhaal!

Iedereen welkom!

donderdag 23 januari 2025 om 20:00 uur

Praktisch

Donderdag 23 januari 2025, 20u00

Haacht, GC Den Breughel, Wespelaarsesteenweg 85

Prijs: € 18 - € 15  voor Davidsfondsleden

Graag vooraf inschrijven door een mailtje te sturen naar geertrui.clarysse@telenet.be (of tel. 016/25.14.46) en te storten op BE78 4316 1455 5186, Davidsfonds Haacht. Info: www.haacht.davidsfonds.be

Tot dan,
Tine, Ria, Cindy, Gillis, Rudi en Geertrui 

Prijzen

Ticket Prijs
Leden € 15,00
Niet-leden € 18,00

Prijs inclusief degustatie: € 18 voor Davidsfondsleden - € 21 voor niet-leden
Graag vooraf inschrijven door een mailtje te sturen naar geertrui.clarysse@telenet.be (of tel. 016/25.14.46) en het bedrag over te schrijven op BE78 4316 1455 5186, Davidsfonds Haacht.

Info: www.haacht.davidsfonds.be


Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurOntspanning & OntmoetenActiviteitCultuurregio Oost-Brabant

Bekijk ook

  1. Klink Klaar.  Uitspraak van het Nederlands voor Franstaligen

    Klink Klaar. Uitspraak van het Nederlands voor Franstaligen

    Auteur(s): Timmermans Bernadette, Blomme Ines
    € 27,50