Bezoek aan Stichting Robert Vandereycken
Onder de leiding van Flor Bruninx - Davidsfonds Herk-de-Stad op kunstbezoek in eigen stad
Hasselaar Robert Vandereycken (1933-2024) was een gerenommeerd kunstschilder, tekenaar en beeldhouwer. Hij studeerde o.a. aan de Hasseltse Academie voor Schone Kunsten en in Brussel aan de Nationale Hogeschool voor Architectuur en Sierkunsten, daar o.l.v. Paul Delvaux. Hij ging diverse keren op buitenlandse studiereis, bijvoorbeeld naar de VS, Spanje, Denemarken, Rusland, China, Tibet, Japan en Afrika. Op 29-jarige leeftijd werd hij leraar schilder- en tekenkunst aan de Hasseltse Academie, waar hij nadien ook 12 jaar directeur was. Vandereycken werkte aan diverse opdrachten voor de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Begin jaren ‘70 won hij in Salzburg de stedelijke prijs voor beeldhouwkunst. Hij bouwde er een samenwerking op met de Italiaanse beeldhouwer Marcello Mascherini. Later werkte hij in München in het atelier van Ernst Ludwig Kirchner en ook in het Centre Artistique de Rencontres Internationales in Nice. Samen met Pierre Cox stichtte hij de Hasseltse kunstgroep Helikon. In 1996 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Schone Kunsten. Vanaf 1953 exposeerde hij niet enkel in eigen land, maar o.a. ook in Spanje en Japan.
Vandereycken werkte vaak in brons. Hij maakte bijvoorbeeld het beeld Drie vogels in volle vlucht. Het staat symbool voor de verzustering van Hasselt met de Japanse stad Itami. In de voormalige rijkswachtkazerne op de Markt in Herk-de-Stad is intussen een permanente tentoonstelling uitgebouwd met werk van Vandereycken. "Hij koesterde al jaren een droom van een tentoonstelling met een collectie die hij zelf had mogen samenstellen", aldus zijn kleindochter Hannah, de curator van de Vandereycken-stichting.
Het verhaal van die Herkse stichting begon in 2018 n.a.v. de inhuldiging van het beeld ‘Grote Dame’ vóór het stadhuis, een schenking van het toenmalige VHA-VVT aan de Herkse gemeenschap. De kunstenaar gaf te kennen dat hij een waardig plek zocht voor zijn creatieve nalatenschap. Sinds maart van dit jaar is zijn wens vervuld en wordt zijn werk permanent geëxposeerd in de historische Oude Rijkswacht op het Herkse marktplein. Dit bezoek van Davidsfonds wordt deskundig begeleid door Flor Bruninx, die de vele brozen beelden, schilderijen, tekeningen en grafische creaties van Vandereycken van deskundige commentaar voorziet. Het bezoek duurt ongeveer een uur en de deelnameprijs bedraagt 6 € (leden DF) of 8€ (niet-leden). Wegens de locatie is het maximum aantal vastgelegd op 15 personen. Bij een grotere belangstelling voorzien we een bijkomende rondleiding.
We vragen daarom dat je via davidsfondshds@gmail.com op voorhand zou inschrijven, ten laatste op 15 oktober.