Over "Herkenrodesite en de Grotten van Kanne” - Daguitstap

27 apr
Massenhoven - Parochiezaal

"Herkenrodesite en de Grotten van Kanne” - Daguitstap

"Op stap met de abdis" en "Lekkers uit de grotten van Kanne" 

zondag 27 april 2025 van 07:30 uur tot 19:00 uur

Na een comfortabele busrit worden we op de Herkenrodesite verwelkomd met een tas koffie of thee in ‘De Paardenstallen’.

Bakermat van vrouwelijk ondernemerschap. Al van bij haar stichting begin 13de eeuw was de Abdij van Herkenrode een pleisterplek voor ondernemende, religieuze vrouwen. De cisterciënzerinnen bouwden deze abdij uit als echte manager-ondernemers. Deze plek werd een hotspot voor pelgrims en een economische supermacht met veel landerijen. Te werelds voor sommigen, maar de straffe vrouwen vormen tot de dag van vandaag voor velen een bron van inspiratie.

250427-HerkenrodeAbdis

Op stap met de abdis. Tijdens deze ludieke themarondleiding maak je kennis met de fascinerende wereld van een vrouwenabdij, samen met de laatste abdis van Herkenrode, Joséphine de Gondrécourt.

Ze vertelt je alles over het leven in Herkenrode, doorspekt met pittige anekdotes en boeiende weetjes. Maar let op! Net zoals van haar zusters verwacht ze ook van jou absolute vroomheid en gehoorzaamheid. Een originele rondleiding doorspekt met humor.

Rond 12u00 zakken we opnieuw af naar ‘De Paardenstallen’ waar we genieten van een ‘Herkenrode Tapasbord of ‘Herkenrode Abdijtafel’, incl. koffie/thee + zoet en water aan tafel.

Na het middagmaal zetten we onze trip verder naar de ‘Grotten van Kanne’. Reeds voor de Romeinen werd er in deze regio al mergel ontgonnen voor bemesting van landbouwgronden.

250427-Kanne

Rondom de 14e eeuw kwam de ondergrondse mergelwinning op gang om te gebruiken als bouwsteen. Zo ontstonden er te Kanne kilometers aan ondergrondse gangenstelsels.

Lekkers uit de grot. Tijdens de rondleiding bezoeken we het museum met z’n prachtige muurschilderingen van prehistorische dieren, fossielen van zee-egels, vissen en andere voormalige bewoners van de Krijtzee. Je maakt kennis met de Neanderthaler, de mosasaurus maar ook met vleermuizen.

Het diepste deel van de groeve herbergt het prachtig decor van oude werkfronten waar het lijkt alsof de blokbrekers elk moment hun noeste arbeid kunnen hervatten. Hier wordt de artisanale ontginningsmethode van het blokbreken uit de doeken gedaan. Vervolgens nemen we je mee naar de sfeervol verlichte kapel en leer je in de ondergrondse kwekerij waarom de champignons het zo goed doen in de grotten.

Tijdens de rondleiding genieten we van een proeverij van unieke streekproducten. Zo laten we je kennis maken met het exclusieve Mosasaurusbier vergezeld van artisanale grottenworst en een overheerlijk stuk rijstevlaai, beter bekend als “grottenvlaai”.

250427-KanneProeverij

Met een afsluitend drankje sluiten we de dag af en keren terug naar Massenhoven waar we rond 19u00 opnieuw arriveren.

PS: ondergronds kan het frisser zijn. Neem dus best iets warms mee 😊

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Tarief Davidsfondsleden € 95,00
Tarief VT-pas Zandhoven € 47,50
Tarief groepen (vanaf 8 personen) € 95,00
Tarief standaard € 105,00

Meer informatie bij Davidsfonds Zandhoven: vco65.df@gmail.com

Labels: Geschiedenis & ErfgoedDagevenement1 sessieRolstoeltoegankelijkSociaal tariefActiviteitBezoek met gidsdaguitstapCultuurregio AntwerpenLeergierig