Over Poëzie bij schilderkunst

19 jan
Beernem - Marichalzaal

Poëzie bij schilderkunst

TOAST LITERAIR “

"Boeken, in verven en verzen”

Poëzie bij schilderkunst… die over lezen gaat

Door prof. em.  Johan Van Iseghem (KU Leuven)

Door prof. em. Johan van Iseghem

zondag 19 januari 2025 van 10:00 uur tot 12:00 uur

"Boeken, in verven en verzen”

In deze bijzondere lezing voor Toast Literair brengt em. prof. Johan Van Iseghem (KU Leuven) een aantal gedichten uit zijn dichtbundel Boekwijd die aansluiten bij een merkwaardig schilderij waarop iemand aan het lezen is.

Tijdens de uiteenzetting worden die schilderijen uiteraard geprojecteerd. Het resultaat van die aanpak is een dialoog tussen literatuur en plastische kunst, een creatieve wisselwerking vol levendige impressies en kleurrijke taferelen: ‘boeken, in verven en verzen’ dus.

Boekwijd groeide uit tot een poëtische verkenning met doorleefde bedenkingen en speelsheid, met ernst en ironie. In een toegankelijke vormgeving reflecteren de gedichten over de effecten van lezen, over soorten lectuur, over wat mensen met boeken – maar vooral boeken met mensen doen.

Johan Van Iseghem studeerde wijsbegeerte en letteren aan de Katholieke Universiteit Leuven en promoveerde in 1988 tot doctor in de Germaanse talen. Hij begon in 1974 zijn loopbaan in het onderwijs als leraar in het Sint-Lodewijkscollege (Brugge). Hij werd in 1991 aangesteld als hoofddocent en later als hoogleraar aan de universiteit waar hij eerder had gestudeerd. Hij doceerde zowel in Leuven (faculteit Letteren) als in Kortrijk (KULAK). In 2017 ging hij met emeritaat. (uit Wikipedia)

Organisatie: Davidsfonds Beernem

Reservatie: via overschrijving op rekeningnummer BE30 7381 0218 8411 van DF-Beernem vóór vrijdag 17 januari .

Toegangsprijzen: DF-leden: € 10  Niet-leden: € 14  (afsluitend drankje inbegrepen)

ADD : + € 1 

uitpas-regio-brugge-banner_250-x-301

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Labels: Kunst & CultuurTaalLiteratuurBeeldende kunstLezing1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2RolstoeltoegankelijkSociaal tariefLokaalToast LiterairPoëzieCultuurregio Brugge