Over Daguitstap War Heritage Institute en Afgietselwerkplaats

05 sep

Daguitstap War Heritage Institute en Afgietselwerkplaats

Expositie over de bezetting en de bevrijding van ons land (1940-1944) en bezoek aan een verborgen stukje atelier van het museum van Kunst en Geschiedenis. De triomfboog in Brussel staat centraal die dag.

donderdag 5 september 2024 van 08:45 uur tot 19:00 uur

Davidsfonds Meerbeke nodigt u graag uit voor een daguitstap in het Jubelpark van Brussel.

Al 130 jaar maken meester-afgieters getrouwe kopieën van de bekendste beeldhouwwerken uit de Europese geschiedenis op basis van de 19de-eeuwse gietvormen. De afgietselplaats herbergt bijna 5000 mallen. Vergeet 3D-printing, deze vaklui werken uitsluitend volgens oude, ambachtelijke technieken. De werken worden gemaakt op bestelling voor andere musea, academies, scholen, bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland. In dit fotogenieke kader kom je oog in oog te staan met de bekendste beelden uit de oudheid, middeleeuwen en renaissance. Bovendien krijgen we een demonstratie van plaasterpoeder tot afgieten in een mal tot een afgewerkt beeldje.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/22/markante-plekken-de-afgietselwerkplaats/

 De expositie in het War Heritage Institute vertelt het verhaal van de bezetting en bevrijding van ons land (1940-1944), het einde van de oorlog in Europa en Azië (1944-1945) en staat ook stil bij de nationaalsocialistische repressie-, vervolgings- en genocidaire politiek (1933-1945).
De tentoonstelling kleurt ver buiten de lijntjes van de traditionele militaire geschiedenis en besteedt ruim aandacht aan de sociale, politieke, economische en menselijke gevolgen van de oorlog. Het is een genuanceerd, historisch-wetenschappelijk verhaal waarbij de opties, mogelijkheden en ‘keuzes’ in oorlogstijd de rode draad doorheen het parcours vormen. Van taboes is geen sprake: politiek België, de rol van de koning, het verzet, de collaboratie, de Jodenvervolging, de repressie worden tegen het licht gehouden en gekaderd binnen de bredere (Europese) oorlogscontext. 

 Als apotheose stappen we op de terrassen bovenop de triomfboog van waar we Brussel aanschouwen op een unieke en spectaculaire manier.

 Programma

08:45 u     Afspraak Parking Indigo Lennik, Lenniksebaan 806  Brussel 1070 (6€ / 24 uur) – vertrek met de Metro (Erasmus à Mérode) betaling met eigen contactloze bankkaart.  Wie carpoolt: afspraak op Gemeentehuisplein, Gemeentehuisstraat 30 te Meerbeke voor vertrek om 8 uur.  Wie graag rechtstreeks naar het Jubelpark komt, wordt om 9.45 uur onder de Triomfboog verwacht.
10:00 u     Aanvang gegidst bezoek afgietselwerkplaats
12:00 u     Maaltijd in restaurant “Carpe Diem” – Tervurenlaan 13 Etterbeek

Keuze uit:

  1. Américain, salade, frietjes
  2. Kalfsvlees à la Milanese, salade, frietjes
  3. Gegrilde zalm

14:30 u     Aanvang gegidst bezoek Legermuseum
16:00u    Afsluitend drankje in Brasserie Bagnole (Autoworld) – Jubelpark.
17:00u    Terugreis met eventuele tussenstop in café “De spontane goesting” voor de geïnteresseerden.

Prijs:         42 € of 46 € voor wie zalm neemt

Museumpashouders: 37,50 € of 41,50 €  voor wie zalm neemt
Niet-leden: 7,00 € extra op bovenstaande prijzen       
Inbegrepen: toegang tot de musea + gids + maaltijd + drankje Autoworld. Niet inbegrepen: dranken bij de maaltijd, de metro en de parking                                     
Inschrijven: 
Tot uiterlijk 25 augustus 2024, via email naar davidsfondsmeerbeke@outlook.com of via telefoon naar Cecile Appelmans op 0478 63 15 86. Gelieve het aantal deelnemers en de keuze van het menu door te geven.

Alsook of u beschikt over een museumpas.

Na bevestiging kan je betalen op rekening BE85 7370 2578 8606 van Davidsfonds Meerbeke.

Wie graag wenst te carpoolen (rijden of meerijden) gelieve dit mee te willen delen bij inschrijving aub.

Tot binnenkort,

De bestuur van Davidsfonds Meerbeke

Labels: Activiteit