Over Gerard Mercator (1512-1594)

14 nov
Sint-Martens-Latem - Oude Brouwerijschuur

Gerard Mercator (1512-1594)

Guido Vanden Berghe, em. gewoon hoogleraar UGent, doorloopt chronologisch het leven van Mercator en start met zijn jeugd in het hertogdom Gulik-Kleef, Rupelmonde en Den Bosch. Bij zijn universitaire studies in Leuven wordt Mercator sterk beïnvloed door Gemma Frisius en start met zijn eerste cartografisch werk. Hij huwt en start in Leuven zijn eigen atelier. Door problemen met de inquisitie immigreert hij naar Duisburg waar hij zijn belangrijkste werken produceert samen met zijn nakomelingen. We belichten enkele van cartografen-tijdgenoten.

donderdag 14 november 2024 van 20:00 uur tot 23:00 uur

In het kader van Nachten van de Geschiedenis en het Mercatorjaar 2025 geeft ons bestuurslid Guido Vanden Berghe een lezing over deze beroemde cartograaf, die op de achtste plaats in de lijst van grootste Belgen prijkt. Guido zal het leven en werk van Mercator (Gerard De Cremer) analyseren. Hoe Vlaams of Belgisch is hij? Wat is zijn band met het Waasland? Waar studeerde hij? Wie was zijn leermeester in de cartografie? Waarom vluchtte hij uit de Spaanse Nederlanden om in Duisburg zijn belangrijkste werk te leveren, samen met zijn nakomelingen?

fotoguido2023

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief Gratis
Standaard € 10,00
Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingRolstoeltoegankelijkActiviteitWereldwetenschaplezingNachten van de GeschiedenisCultuurregio GentgeschiedenisLeergierigCanon van Vlaanderen