Over Gunther Cogen, de enige instrumentenbouwer van trombas in Vlaanderen, spreekt over zijn vak.

03 dec
Dendermonde - Parochiecentrum Mariakring

Gunther Cogen, de enige instrumentenbouwer van trombas in Vlaanderen, spreekt over zijn vak.

Gunther Cogen is de enige natuurtrompetbouwer in Vlaanderen en wil oude muziek laten klinken zoals bedoeld.

dinsdag 3 december 2024 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Gunther Cogen, uit Temse,  is de enige natuurtrompetbouwer in Vlaanderen. Hij wil voor een heropleving zorgen. “De 17de eeuw was de Gouden Eeuw voor de natuurtrompet of tromba en in de 18de eeuw bereikte dit instrument een ongekende virtuositeit”.

Hij is al van kleins af aan gepassioneerd door oude muziek en het instrument. De roemrijke periode van de natuurtrompet ligt ondertussen al ver in het verleden, maar daar wil hij verandering in brengen. 2018 was het kantelmoment, hij besloot toen zijn kans te wagen en zich volledig toe te leggen op de productie van de natuurtrompet. De bedoeling van het instrument is om de oude muziek van onder meer Bach, Haendel en Vivaldi weer te laten klinken zoals het bedoeld was. Hiervoor dienen er lokaal instrumenten gebouwd te worden die zo hun weg vinden naar de muziekscholen en conservatoria.

Dat maakt dat ook de productie van het instrument moet gebeuren zoals toen. Elk instrument begint met een vlakke messingplaat, een legering van een koper-zink. Minutieus vormt Gunther de plaat om tot een prachtig instrument dat door toevoeging van de nodige versieringen en ornamenten evengoed als een kunstwerk kan doorgaan. Alles gebeurt handmatig en is arbeidsintensief.

  Cogen Gunther

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief + Okra en Vrienden CC Belgica € 6,00
Jongeren -26 jaar of 'UITPAS met kansentarief' € 2,00
Standaard € 10,00

Info: Willy Depouillon, tel. 052 21 48 51

of wdepouillon@telenet.be

Labels: Kunst & CultuurMuziekLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkActiviteitCultuurregio Denderregio