Voor onze winterwandeling in januari zoeken we het niet te ver: op het Bloemenhofpad in Vremde (deelgemeente van Boechout) komen we geen torens of kastelen tegen, maar wel de omwallingen en sporen van het feodale cijnsrecht.
Op het Bloemenhofpad in Vremde (deelgemeente van Boechout) ontdekken we enkele ‘hoven’ en omwallingen, dus strikt gezien geen torens of kastelen, maar wel de sporen van het feodale cijnsrecht.
Behalve enkele onaangename stukjes ‘straat’ hebben we zicht op open ruimtes rond Vremde, in gebruik voor land- en tuinbouw (bij de fruitboeren kan je soms fruit, confituur en siroop kopen).
Midden in het natuurgebied ontspringt de Molenbeek (reservaat).
Meer informatie:
De betekenis van de naam is onduidelijk, maar een daarvan ‘vrije weide’ is nog actueel.
We bevinden ons, zoals in Mortsel én in Berchem zelf, opnieuw op grondgebied dat ooit tot de machtige heren ‘Berthout’ (van Berlaer-tak, onder die van Mechelen) behoorde (10e eeuw).
Zo heet trouwens een hoofdstraat; het eigen cijnsstelsel komt tot uiting in de Cijnshofweg.
Hier had een cisterciënzerklooster moeten verrijzen vanaf 1237 maar de slechte kwaliteit van de grond, deed het bijna onmiddellijk, 1248, verhuizen naar Hemiksem (Sint-Bernardusabdij).
Het centrale driehoekige plein toont ons nog echt een ‘dorp’: parochiekerk, pastorie, school.
Maar in de ruimte tussen deze kern en die van Boechout zelf, treffen we nu een uitgebreid sportcomplex én een recyclagepark van IGEAN aan (overdekt !).
EXTRA: Informatie en praktisch, in de bijlage (bijgewerkt 09.01.'25)