Over Bezoek Liberation Garden in Leopoldsburg

18 aug

Bezoek Liberation Garden in Leopoldsburg

Ontdek de geschiedenis van WOII

zondag 18 augustus 2024 om 14:00 uur

Iedereen weet dat op het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten werd rond Bastogne toen de Duitsers een tegenoffensief lanceerden, het zogenaamde Ardennenoffensief. Maar wist je dat er ook in de streek rond Leopoldsburg  100.000 graven zijn van gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog? 

Op 18 augustus trekken we naar Liberation Garden in Leopoldsburg om te ontdekken waarom dit zo is. 

Het museum vertelt het verhaal van gewone mensen, verzetslui en bezetters en bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog en zoomt daarna in op de chaos van de laatste oorlogsweken. Ter hoogte van de kanalen rond Leopoldsburg dreigde de opmars van de geallieerden volledig vast te lopen. Daarom werd vanuit deze streek de operatie Market Garden gelanceerd. Je komt alles te weten over deze gewaagde operatie en wat de impact ervan was op de plaatselijke bevolking. Je beleeft in het museum de Tweede Wereldoorlog aan de hand van persoonlijke verhalen, maar stapt ook echt in de schoenen van de mensen die het meemaakten. Zo zoek je bv dekking tijdens een bombardement en vlieg je zelfs mee in een Spitfire naar het hart van Nazi-Duitsland. 

We bezoeken het museum op eigen tempo  aan de hand van een audiogids. Achteraf praten we gezellig na in de pop-up bar aan het museum. 

Praktisch: 

- Start bezoek “Liberation Garden” om 14.00uur.

- We rijden met eigen wagen. In de nabije omgeving van Liberation Garden is voldoende parkeerplaats. Parkeren doe je best in de Koningin Louisa-Marialaan of in de Merkemlaan. Parkeren vlak voor het museum is voorbehouden voor mensen met een beperking. Zie:  Parkeerplan Liberation Garden | Liberation Garden

- Deelname: €5 voor leden, €10 voor niet -leden.

- Graag een seintje vooraf wie meegaat.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 5,00
Standaard € 10,00

Info: davidsfonds.putte.beerzel.grasheide.peulis@telenet.be

Labels: 1 sessieActiviteitCultuurregio Rivierenland