Boeiende lezing door Alisa Schieman-Simtchera
Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigend illusionisme. In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten.
Alisa Schieman-Simtchera zal ons vertellen over de techniek, de penseelvoering, de composities en de symboliek in de schilderijen van Johannes Vermeer. Daarnaast gaat zij in op de nieuwste inzichten uit recent onderzoek omtrent deze bijzondere kunstenaar.
Alisa Schieman -Simtchera is kunsthistorica en vertaalster. Ze werkt als onafhankelijke kunsthistorica, verricht onderzoek, geeft persoonlijk kunsthistorisch advies, schrijft teksten, gidst en maakt vertalingen. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, faculteit der geesteswetenschappen, kunstgeschiedenis en archeologie waar ze zich o.a. specialiseerde in het werk van P.P. Rubens. Dé geknipte persoon dus om ons mee te nemen in het verhaal van Vermeer.
Begin februari opent in Amsterdam dé grootste tentoonstelling ooit over Vermeer, met bruiklenen van over de hele wereld. Met Davidsfonds Haacht hebben we een (volzet verklaard) bezoek aan deze tentoonstelling gepland op donderdag 16 februari 2023. Jammer genoeg zijn er terplekke geen audio- noch gewone gidsen. Vandaar bieden we je deze lezing aan. Je zal beter voorbereid zijn en zo ook meer kunnen genieten van de uitstap. Maar uiteraard is de lezing gericht op iedereen, dus ook wie niet ingeschreven is voor het bezoek, is van harte welkom! Misschien maakt het je wel warm om (voor 4 juni 2023) toch nog eens naar Amsterdam af te zakken?