Collaboratie en repressie
Een zwart-wit verhaal?
Over deze training
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kozen sommigen ervoor om de Duitse bezetter bij te staan. Nog voor de oorlog helemaal voorbij was, werden collaborateurs opgepakt, ondervraagd en gestraft. Er waren regels en wetten, maar de ordehaving was aanvankelijk niet bij machte te verhinderen dat het volk het recht iin eigen handen nam. Collaboratie en de bestraffing ervan werden al snel het voorwerp van politieke strijd en publieke controverse.
Professoren Bruno De Wever en Koen Aerts stellen in deze e-cursus het beeld bij en vertellen wat historisch onderzoek aantoont over resp. de collaboratie en repressie. Elk topic wordt in tien filmpjes van elk ca. 8 min. toegelicht.
Lesgevers
Lesgevers
-
Bruno De Wever
Prof. em. Bruno de Wever is verbonden aan de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent. Hij publiceerde over de geschiedenis van de Vlaamse beweging en over de Tweede Wereldoorlog. Hij is hoofdredacteur van "Wt. Tijdschrift over de geschiedenis van de Vlaamse beweging". -
Koen Aerts
Prof. Dr. Koen Aerts is verbonden aan de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent en het Rijksarchief (CegeSoma). Hij publiceert over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en besteedt bijzondere aandacht aan dienstverlening, wetenschapscommunicatie en publieksgeschiedenis, onder andere in samenwerking met programma-, docu- en filmmakers.
Je kan dit artikel in onze webwinkel kopen. Log in of koop je cursus!